AMERIKA POTVRDILA! 9 njihovih građana u Izraelu izgubilo život, više njih se vode kao NESTALI: Šalju nosač aviona u Mediteran!

Autor:

Svet

09.10.2023

22:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katar je bio u pregovorima sa Hamasom o taocima koje teroristička grupa drži unutar Gaze.

AMERIKA POTVRDILA! 9 njihovih građana u Izraelu izgubilo život, više njih se vode kao NESTALI:  Šalju nosač aviona u Mediteran!

Foto: printscreen

Devet američkih državljana je preminulo u sukobu u Izraelu, saopštile su američke vlasti u ponedeljak, dok je broj nestalih i dalje nepoznat.

- U ovom trenutku možemo potvrditi smrt devet američkih državljana. Upućujemo najdublje saučešće žrtvama i porodicama svih pogođenih i želimo brz oporavak povređenima. Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i ostajemo u kontaktu sa našim izraelskim partnerima, posebno lokalnim vlastima - rekao je portparol Nacionalnog saveta za nacionalnu bezbednost SAD u ponedeljak.

Portparol je dodao:

- Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i ostajemo u kontaktu sa našim izraelskim partnerima, posebno lokalnim vlastima.

Portparol Stejt departmenta, Met Miler, rekao je u ponedeljak za CNN da su američke vlasti u bliskom kontaktu sa izraelskom vladom i porodicama onih koji su pogođeni napadom.

Američke vlasti su bile u trci da utvrde koliko Amerikanaca je ubijeno ili uzeto kao taoci u sukobu. Sekretar države Entoni Blinken je rekao za CNN-ovu Danu Beš na emisiji "Stanje nacije" u nedelju da SAD "rade prekovremeno" kako bi potvrdile izveštaje o nestalim i mrtvim Amerikancima, a izraelski ministar za strateške poslove Ron Dermer je rekao da su Amerikanci među "scores" talaca koje drži Gaza.

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken

Katar je bio u pregovorima sa Hamasom o taocima koje teroristička grupa drži unutar Gaze, a SAD su koordinirale sa Katarcima jer igraju ključnu posredničku ulogu sa Hamasom, rekao je visoki zvaničnik SAD i druga osoba upoznata sa razgovorima za CNN.

Američki zvaničnici u Beloj kući i Stejt departmentu, uključujući Blinkena i pomoćnika države za bliskoistočne poslove Barbaru Lif, ostali su u kontaktu sa Katarcima tokom vikenda dok komuniciraju sa Hamasom. CNN se obratio vladama Katara i Izraela za komentar.

SAD su takođe obećale da će pružiti dodatnu vojnu podršku u narednim danima, iako bi unutrašnja politička disfunkcija mogla ometati odgovor.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin je u nedelju saopštio da je naredio razmeštaj nosačke grupe USS Ford američke mornarice u istočnom Sredozemlju, blizu Izraela. USS Džerald Ford je najnapredniji nosač aviona američke mornarice i šalje se u tu oblast, zajedno sa vođenim raketnim krstašem i četiri razarača, kao mera odvraćanja, rekao je Ostin.

Međutim, trenutni komandant Pete flote američke mornarice, koja je odgovorna za morske operacije SAD u Bliskom istoku, uključujući Crveno more i Persijski zaliv, još uvek čeka promociju na mesto zamenika komandanta Centralne komande SAD, koja nadgleda američke snage i operacije u toj regiji, zbog zastoja u Senatu koje je izazvao republikanski senator Tomi Tubervil u vezi sa potvrđivanjem vojnih imenovanja.

U međuvremenu, dok administracija Džoa Bajdena traži dodatnu pomoć Izraelu, zvaničnici nisu bili sigurni tokom vikenda šta bi se moglo postići bez aktuelnog predsedavajućeg. Privremeni predsedavajući Patrik Makenri ima malo moći izvan zatvaranja, zakazivanja ili priznavanja nominacija za predsedavajućeg, i nije jasno da li može učestvovati u obaveštajnim brifinzima o krizi.

Zvaničnici administracije su rekli da će se osloniti na trenutnih 100 miliona dolara autoriteta za smanjenje koje omogućava brzu isporuku oružja iz postojećih zaliha, kako bi poslali više pomoći odmah, prema osobi koja je upoznata sa razgovorima. Za smanjenje će verovatno biti potrebna dodatna sredstva od Kongresa, rekli su zvaničnici zakonodavcima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading