BRITANIJA U PANICI ZBOG INVAZIJE SUPERPACOVA: Odvratni glodari kidišu na hranu BEZ STRAHA, zbog GENETSKIH MUTACIJA postali otporni na otrove!

Autor:

Svet

26.09.2023

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britaniju muči gamad - sve brojniji su izveštaji o invaziji pacova, dok stručnjaci kažu da glodari postaju otporni na pesticide i izbegavaju metode uništavanja.

BRITANIJA U PANICI ZBOG INVAZIJE SUPERPACOVA: Odvratni glodari kidišu na hranu BEZ STRAHA, zbog GENETSKIH MUTACIJA postali otporni na otrove!

Foto: youtube.com/cbsnews

Prošle nedelje su se pojavili video snimci koji pokazuju zastrašujuće razmere problema u nekim delovima zemlje.

U Liverpulu, stanovnici zgrade u ulici Vajn su prijavili da ih pacovi stalno okružuju. U jednom trenutku, jedan pacov je čak uđao u lift sa stanovnicom zgrade.

Zastrašujući snimci pokazuju kako pacovi jure oko ulaza zgrade u stanove dok je stanovnica Mis Bredli (22) rekla za Liverpul Eho: „Ne možete napustiti svoj stan kada počne da pada mrak, a da vam oni ne pretrče preko nogu.

U Londonu, mušterije u Mekdonaldsu su bile šokirane kada je pacov skočio preko poda restorana. U drugom incidentu, pacov je viđen kako jede ostatke sa tanjira u pabu u Ekseteru.

Ranije ove godine, još jedan stanovnik bio je šokiran kada je pronašao desetine pacova koji žive u kanti za smeće u Londonu, preturajući po ostatku smeća. 

Neki vire u osobu koja snima kamerom, dok se čini da drugi skaču da izađu iz ogromne kante za smeće.  

Pol Blekhurst, šef tehničke akademije u Rentokil kontroli štetočina, kaže da su glodari postali otporni na pesticide zbog genetskih mutacija i promene ponašanja.

"Pacovi su oportunističke štetočine koje privlače mesta koja su puna dostupnih izvora hrane", rekao je Blekhurst. "Sa neograničenim pristupom ostacima hrane iz kanti za poneti, i kanti za otpatke, zajedno sa vodom i skloništem, neka urbana područja su postala dom za ono što se često naziva super-pacovima. Kroz genetske mutacije, kombinovane sa neofobičnim ponašanjem, oni su postali manje podložni nekim oblicima uobičajenih pesticida i oprezni prema metodama koje se koriste za njihovu kontrolu."

Stručnjaci za štetočine su rekli da pacovi - koji jedu skoro sve - postaju sve otporniji na otrove i da su sve bolji u pronalaženju skrivenih mesta za razmnožavanje i gnežđenje.

Stručnjaci kažu da je važno da se glodari kontrolišu na održivi način koji neće uticati na okolinu. Neke od metoda koje se mogu koristiti uključuju:

Gumene kapice za kante za otpatke, blokatore za otvore na zidovima i prozorima, domaće zamke za pacove,profesionalna kontrola štetočina. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading