ŠOJGUA RUŠE IZ AFRIKE! Rat kremaljskih klanova za hegemoniju u ruskoj vojsci: GENERAL SUROVIKIN PREUZIMA "VAGNER"!

Autor:

Svet

15.09.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Surovikin preuzima ulogu Jevgenija Prigožina u borbi za obuzdavanjem svemoćnog ministra odbrane.

ŠOJGUA RUŠE IZ AFRIKE! Rat kremaljskih klanova za hegemoniju u ruskoj vojsci: GENERAL SUROVIKIN PREUZIMA "VAGNER"!

Foto: Tanjug-AP, prinsrkin

Ruski general Sergej Surovikin postao je glavni adut u borbi kremaljskih političkih klanova protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua. Pojavu Surovikina na čelu delegacije u Alžiru ruski izvori protumačili su kao najavu da će on preuzeti "Vagner" i ulogu Jevgenija Prigožina u borbi sa svemoćnim ministrom.

OTPUŠTEN IZ VOJSKE

Podsetimo, Surovikin je, kao i Prigožin, bio oštar u kritici Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova povodom načina na koji se vodi rat. Ipak, on se usprotivio pobuni "Vagnera" 24. juna, ali je istog dana nestao na dva meseca i nagađalo se da ga ispituju vojni tužioci u moskovskom zatvoru Lefortovo, a da je kasnije prebačen na tajno mesto. Onda je 4. juna Surovikin fotografisan u šetnji Moskvom sa svojom, znatno mlađom, ženom Anom. To je bio dokaz da Šojgu nije uspeo da ubedi Vladimira Putina da je Surovikin šurovao s Prigožinom, koji je poginuo desetak dana ranije.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Sergej Šojgu

Šojgu nije sedeo skrštenih ruku, već je dan kasnije zvanično smenio Surovikina s mesta komandanta Vazdušno-kosmičkih sila, u nastojanju da ga se otarasi iz ministarstva odbrane. Međutim, pokazalo se da Surovikin ima moćnu podršku pošto je nekoliko dana nakon toga postavljen za predsednika Koordinacionog saveta komiteta za PVO Zajednice nezavisnih država, koju čini devet bivših sovjetskih republika s Rusijom na čelu.

Sada je Surovikin u zvaničnu posetu vojnom rukovodstvu Alžira, a na svim sastancima pojavio se u civilnoj odeći, što za ruske analitičare potvrđuje da je otpušten iz vojske. Pritom se ukazuje i da je Alžir, nova članica BRIKS, glavna linija za snabdevanje "Vagnera" u Maliju, Burkini Faso i Nigeru, odakle su oterani Francuzi. Takođe i da je general Junuz Bek Jevkurov, čovek koji je vodio marš ruskih padobranaca na prištinski aerodrom 1999, u avgustu rekao komandirima "Vagnera" u Siriji da će uskoro dobiti novog komandanta.

PAUKOVA MREŽA

- To što je administracija predsednika odobrila učešće Surovikina u zvaničnoj poseti stranoj vojsci, svedoči o početku kampanje da Surovikin preuzme mesto Prigožina u Rusiji i na međunarodnom tržištu s ciljem rušenja sve veće hegemonije Šojgua u ruskom odbrambenom i političkom bloku - navodi Telegram kanal VČK-OGKPU, koji je do sada nekoliko puta dokazao da je blizak jednoj od moskovskih kula, kako u Rusiji nazivaju političke klanove koji se bore za veći udeo u vlasti i uticaj na Putina.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Sergej Surovikin

U Rusiji nije tajna da jednu od tih kula vode Sergej Čemezov, direktor korporacije "Rosteh", koja objedinjuje kompanije namenske industrije, i Sergej Kirijenko, nekadašnji premijer koji je sada savetnik predsednika. Navodi se da je Kirijenko žestoki protivnik Šojgua i da strpljivo gradi mrežu oko njega, okupljajući sve više saveznika iz drugih kula. On je ukazao Putinu da je Surovikin važan adut uoči predsedničkih izbora 2024. Kirijenku je Surovikin potreban da obuzda Šojgua, a Putin tako održava balans snaga klike u Kremlju.

Ukrajinski poslanik špijunirao za Moskvu

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) uhapsila je poslanika Vrhovne rade Nestora Šufriča, koji je osumnjičen da je radio za rusku obaveštajnu službu FSB. Kako se navodi, utvrđeno je da je Šufrič sarađivao s Vladimirom Sivkovičem, takođe poslanikom za kog je utvrđeno da je bio ruski agent, odnosno spavač FSB kojem je Moskva pomagala u stvaranju političke karijere.

U vili Šufriča prilikom pretresa pronađeni su zabranjeni ruski i sovjetski simboli, odnosno uniforme, medalje i grbovi oružanih snaga Ruske Federacije. Šufrič je bio član opozicione Platforme za život, proruske i evroskeptične političke stranke koja je zabranjena početkom rata.

Lukašenko se boji da Putin gubi kontrolu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči na sastanak s Putinom. Iako je to predstavljeno kao planiran susret radi razmatranja redovnih tema, pažljivi ruski analitičari nisu zaboravili da su se dvojica predsednika poslednji put sastala pre samo mesec i po.

Tako se iz njihovih izvora saznalo da je Lukašenko zatražio sastanak posle pogibije Jevgenija Prigožina 23. avgusta. Navodi se da Beloruski predsednik nije uveren da Putin sve drži pod kontrolom, pa je rešio da lično opipa puls tokova u Kremlju. Lukašenko je uznemiren i zbog ruskih pregovora u senci sa Zapadom čiji mu se detalji ne saopštavaju.

Patrušev: SAD će trupe saveznika poslati na klanje

Amerika će poslati trupe drugih članica NATO na klanje, napisao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev ruskom časopisu Obaveštajac.

- Širenje NATO pruža mogućnost SAD da usisa različite države i liši ih nezavisnosti, smatra Patrušev. Vojna moć NATO koristi se za održavanje zapadne hegemonije, ekonomskog porobljavanja i političkog pritiska na države koje ne predstavljaju vojnu pretnju Alijansi. U praksi vojske članica NATO su kolonijalne za Ameriku. Ako bude potrebno, Vašington će lako poslati trupe tih zemalja na klanje, a da ne rizikuje živote izuzetnog američkog naroda - zaključio je Patrušev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading