NAJTEŽE POGOĐEN ISTORIJSKI GRAD MARAKEŠ: Broje se mrtvi - zemljotres u Maroku do sada odneo 632 života, povređenih na stotine OČAJ, STRAH I PANIKA(VIDEO)

Autor:

Svet

09.09.2023

08:39 >> 08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 632 osobe su poginule, a stotine povređene u zemljotresu jačine 6,8 stepeni Rihterove skale u Maroku, javila je državna televizija. Rečeno je da su mnogi poginuli u teško dostupnim oblastima južno od Marakeša, navodi Skaj njuz.

NAJTEŽE POGOĐEN ISTORIJSKI GRAD MARAKEŠ: Broje se mrtvi - zemljotres u Maroku do sada odneo 632 života, povređenih na stotine OČAJ, STRAH I PANIKA(VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter Youdha Akilesh

Najmanje 329 osoba je povređeno i nalaze se na bolničkom lečenju. Epicentar zemljotresa u petak uveče bio je u planinama Visoki Atlas, 71 km (44 milje) jugozapadno od Marakeša, na dubini od 18,5 km, saopštio je američki Geološki zavod.

 

Potres jačine 6,8 stepeni po Rihteru pogodio je područje nešto posle 23:00 po lokalnom vremenu (22:00 GMT), a jak naknadni potres 19 minuta kasnije osetio se u gradovima širom zemlje.

 

Saopšteno je da najviše štete i poginulih u teško dostupnim planinskim oblastima,

Lokalni mediji izvestili su da su putevi koji vode do planinskog regiona oko epicentra potresa bili zakrčeni vozilima i blokirani urušenim kamenjem, što usporava spasilačke akcije. Više zgrada se urušilo nakon potresa jugozapadno od grada Marakeša, pokazuju snimci koje je emitovala državna TV stanica Al-Aula.

 

Zemljotres je oštetio delove istorijskih zidina Marakeša iz 12. veka, navodi državna televizija Al Aula. Hiljade ljudi napustilo je svoje kuće i stambene zgrade nakon što je Nacionalni institut za geofiziku zemlje upozorio na naknadne potrese.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka pozvalo je danas stanovništvo da ostane mirno i da "ne paniči". U obraćanju na državnim medijima, Rašid Al-Khalfi, zvaničnik ministarstva, rekao je da je vlada već aktivirala sve raspoložive resurse za saniranje posledica ove tragedije.

 

Potres se osetio i u glavnom gradu Rabatu, oko 350 kilometara severno od planinskog venca Visoki Atlas, a čak i u Portugalu i Alžiru, prema portugalskim i alžirskim agencijama za reagovanje u vanrednim situacijama.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading