VANREDNO STANJE U RUSIJI?! Raketa Sarmat u stanju pripravnosti - da li će je Putin ISPALITI?!

Autor:

Svet

01.09.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Može nositi deset nuklearnih bojevih glava i ima sposobnost da lansira maksimalni teret od 50 megatona TNT eksploziva

VANREDNO STANJE U RUSIJI?! Raketa Sarmat u stanju pripravnosti - da li će je Putin ISPALITI?!

Foto: Profimedia

Posada strateškog raketnog sistema „Sarmat“ stupila je na borbeno dežurstvo, saopštio je šef „Roskosmosa“ Jurij Borisov.

Sarmat je raketni sistem koji predstavlja deo ruskog strateškog arsenala. Ova raketa ima impresivne karakteristike, uključujući težinu od 220 tona, dužinu od preko 35 metara i domet između 10.000 i 18.000 kilometara, što joj omogućava da dospe bilo gde u svetu.

Takođe, može nositi deset nuklearnih bojevih glava i ima sposobnost da lansira maksimalni teret od 50 megatona TNT eksploziva.

Ono što ovu raketu čini posebnom je njena sposobnost da izbegne protivraketne odbrambene sisteme zahvaljujući tehnologijama koje joj omogućavaju da brzo promeni svoju putanju i visinu leta. Ovo čini Sarmat izuzetno efikasnim i teško zaustavljivim oružjem.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će sistem Sarmat uskoro biti spreman za upotrebu, što predstavlja dodatnu dimenziju u globalnoj ravnoteži snaga. Ova raketa, kao i druge slične strateške nuklearne sisteme, ima ogroman uticaj na geopolitičke odnose i bezbednost sveta.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading