PUTIN STRAHUJE I OD MRTVOG PRIGOŽINA: Ruski mediji dobili naredbu DA ĆUTE - evo zašto je Kremlj sahranu držao U TAJNOSTI

Autor:

Svet

31.08.2023

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rukovodstvo Rusije uložilo je napor da sačuva u tajnosti sahranu lidera PMK „Vagner“ Jevgenija Prigožina, jer Kremlj strahuje da on njegovi vojnici i dalje izazivaju simpatije među Rusima.

PUTIN STRAHUJE I OD MRTVOG PRIGOŽINA: Ruski mediji dobili naredbu DA ĆUTE - evo zašto je Kremlj sahranu držao U TAJNOSTI

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Po nalogu Kremlja, ruski federalni kanali su uglavnom ignorisali Prigožinovu sahranu, navodi britanski Institut za proučavanje rata.

Nakon Prigožinove smrti, administracija ruskog predsednika Putina i FSB bili su u nedoumici kako da sahranu učine tajnom. Prvi zamenik šefa administracije Putina, Sergej Kirijenko, službenici nekoliko tajnih službi i službenici FSB-a sastali su se da osmisle plan koji bi sprečio bilo kakvu šansu za javno izražavanje nezadovoljstva ili proteste javnosti. Kremlj je takođe pokušao da obmane javnost o mestu sahrane Prigožina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Vredi napomenuti da su propagandni TV kanali u Ruskoj Federaciji takođe ignorisali Prigožinovu sahranu. Istovremeno, neki ruski Telegram kanali neosnovano pretpostavljaju da je Prigožin navodno preživeo katastrofu, što bi takođe mogla biti informativna operacija sa ciljem da se skrene pažnja sa sahrane.

Važno je napomenuti da su se mnogi prokremljovski blogeri samocenzurisali u vezi sa smrću Prigožina i da modeliraju svoje izveštavanje o ovoj temi po modelu Kremlja. 

Na dan sahrane pojedini mediji su ipak uspeli da saznaju detalje ceremonije.

Podsetimo, sad već bivši lider „Vagnera” Jevgenij Prigožin sahranjen je na Porohivskom groblju u Crvenogvardskom okrugu Sankt Peterburga. Ceremonija ispraćaja je održana u zatvorenom formatu.

Rusija je 27. avgusta zvanično potvrdila smrt Prigožina u avionskoj nesreći, pošto je DNK ispitivanjem utvrđen identitet svih deset žrtava.

Britanski Institut za proučavanje rata uveren je da je Vladimir Putin gotovo sigurno naredio obaranje aviona. Analitičari smatraju da se tako Putin osvetio za poniženje izazvano oružanom pobunom Vagnerovaca 23-24. juna. Zato je eliminacija Prigožina i komandanata „Vagnera” bila primer drugima.

Republika

Foto: Tanjug AP, YouTube/Printscreen/Sputnik Srbija | Спутњик Србија

 

 

ISW je izvestio da je pre nego što je Prigožin iznenada poginuo u avionskoj nesreći, Ministarstvo odbrane Rusije preduzelo aktivnosti da zaustavi operacije Vagnera na Bliskom istoku i u Africi. Prema nekim izveštajima, Ministarstvo odbrane Rusije sada pokušava da u potpunosti preraspodeli ljudstvo „Vagnera” ili u „dobrovoljački korpus” koji se nalazi u bazi Patriotski park u Podmoskovlju, ili u drugu privatnu jedinicu „Redut”.

Prigožin je svojevremeno sastavio tajni priručnik sa algoritmima za delovanje Vagnera po različitim scenarijima, čak i u slučaju eliminacije celog vrha - Prigožina, Utkina, Čekalova. Prema njegovim preporukama, vođa „Vagnera” je trebalo da postane komandant sa pozivnim znakom „Lotos”.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading