"BOLJI SAM OD LAKOVERNOG PUTINA": Čuveni ratni komandant želi da postane predsednik, Rusima poručio - MENE NIKO NEĆE VUĆI ZA NOS

Autor:

Svet

01.09.2023

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši lider DNR Igor Strelkov- Girkin, koji se trenutno nalazi u pritvoru u KPZ „Lefortovo” , odlučio je da najavi svoju kandidaturu za predsednika Rusije. On smatra da ima niz prednosti u odnosu na aktuelnog lidera zemlje Vladimira Putina.

"BOLJI SAM OD LAKOVERNOG PUTINA": Čuveni ratni komandant želi da postane predsednik, Rusima poručio - MENE NIKO NEĆE VUĆI ZA NOS

Foto: Wikipedia/Dom kobb, Tanjug/AP

Girkin ih je detaljno opisao u svom Telegramu. Pre svega, primetio je da je kompetentniji u vojnim poslovima od šefa Kremlja.

„Smatram sebe kompetentnijim za vojna pitanja od sadašnjeg predsednika , a sasvim sigurno i od aktuelnog ministra odbrane, tako da bih mogao da ispunim dužnost vrhovnog komandanta kako to nalaže Ustav Ruske Federacije“, rekao je ratni zločinac.

Zatim je Girkin istakao da su Putina dugi niz godina „vukli za nos” američki i evropski lideri, pošto je navodno lakoveran.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/KiniTV/Игорь Стрелков

 

 

„Naprotiv, nikada im nisam verovao ni za jedan peni“, primetio je terorista.

Girkin takođe smatra Putina „previše dobrim“, pošto nije otpustio nijednog ministra, iako se posle početka rata ispostavilo da Rusija nije spremna za rat.

„Nisam tako dobar koliko mogu da dokažem u praksi“, dodao je on.

Zatim je Girkin primetio da se zbog poznanstava sa Putinom i nepotizma u vrhu ruske vlade vrše pronevere državnog budžeta.

„Nemam ni jednog prijatelja, čak ni milionera, blizak sam sa prijateljima preduzetnicima, nemam mnogo prijatelja uopšte i uglavnom su svi siromašni ljudi. Shodno tome, neću morati da popuštam pred željama mojih prijatelja na štetu ruske ekonomije“, napisao je.

Putina je nazvao i „visokomoralnom osobom“ koja „čvrsto ispunjava obećanja data onima koji su ga doveli na vlast krajem pogubnih devedesetih’“.

„Nikome ništa nisam obećao i stoga mogu da zanemarim sve lične garancije svih predsednika Ruske Federacije, od 1991. godine do danas, ako smatram da je to korisno za narod i državu“, naglasio je Girkin. .

Na kraju,  je kao svoju prednost izneo to što nije atletski građen i zdrav kao Putin, pa neće moći da „dosađuje” biračima i da se „petlja s njima” više od 20 godina.

Zapadni analitičari smatraju da Girkino hapšenje ukazuje na eliminaciju ravnoteže snaga između frakcija Kremlja i porast frakcionizma u FSB Ruske Federacije, gde je on bio zaposlen. Ranije je Girkin uživao pokroviteljstvo službe, sada je ova specijalna služba navodno pokrenula postupak protiv njega jer je sebi dozvolio da previše kritikuje Kremlj.

Putin na nišanu: ISV objasnio šta stoji iza Girkine izjave o planovima da se kandiduje za predsednika Rusije

Igor Girkin (Strelkov), koji se nalazi u zatvoru, i njegovi saradnici mogli bi da sprovedu uzaludne političke manevre u cilju ujedinjenja u koherentnu i značajnu političku opozicionu grupu. Stoga je čak i iz istražnog zatvora počeo da izjavljuje da namerava da se kandiduje za predsednika Ruske Federacije 2024. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pre svega, bivša eks-eskadrila „DNR“ iskoristila je takvu izjavu da ponovi svoju dugogodišnju kritiku ruskog diktatora Vladimira Putina. Do takvog zaključka došao je Institut za proučavanje rata (Institute for the Studi of Var, ISV).

Napominje se da Girkinova teorijska „kampanja” neće imati praktično nikakvog efekta i da je ne treba smatrati direktnom političkom pretnjom Kremlju. On je samo kritikovao Putina zbog toga što je bio neefikasan vojni vođa, što nije uspeo da ukloni nesposobne visoke zvaničnike i što je bogate milijardere i stare prijatelje stavio ispred potreba Rusije.

Sve je ovo stara retorička poenta teroriste, pa njegove reči o predsedničkoj kandidaturi nisu ozbiljna tvrdnja (a i Kremlj to neće dozvoliti), već pokušaj da se skrene pažnja na njegovu zatvorsku kaznu, dugogodišnju kritiku Putina, i pokušaj formiranja sopstvenog političkog pokreta.

Kirilo Fedorov, član Girkinovog kluba „Zli patrioti”, rekao je da je njegova izjava bila iznenađenje, a klub je ranije odlučio da ne dozvoli Strelkovu ili drugim članovima da učestvuju u predstojećem izbornom ciklusu nakon njegovog hapšenja i da nije razgovarao o mogućnosti da se kandiduje za predsednika tokom nedavnog sastanka .

Pristalice su 30. avgusta objavile stvaranje „Ruskog streljačkog pokreta“ i jednoglasno izabrale Girkina za njegovog šefa. Ovo je jedna od mnogih nedavnih političkih izjava koje verovatno imaju za cilj da spreče rascep pokreta bez Strelkovljevog vođstva i glasa koji će održati pokret na okupu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Njegova predsednička kandidatura izazvala je ograničenu reakciju u ruskom ultranacionalističkom medijskom prostoru, koji se uglavnom koncentrisao na konfuziju, sarkastičnu podršku i kritiku predložene predsedničke kandidature zbog trenutne političke situacije Girkina i Rusije u celini.

„Prethodne izjave o stvaranju političkih pokreta Girkinovih saradnika nisu izazvale neku značajniju reakciju, a „Zli patrioti“ verovatno očajnički pokušavaju da održe relevantnost i koheziju sa zatvorenim Girkinom“, objašnjava ISW.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading