ZAPAD VIŠE NEMA ILUZIJA DA ĆE SE NEŠTO PROMENITI: Zvaničnici za CNN priznali, Ukrajinci pretrpeli ZAPANJUJUĆE GUBITKE a rusku odbranu NISU PROBILI

Autor:

Svet

08.08.2023

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko nedelja nakon početka dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive, zapadni zvaničnici daju sve „treznije“ procene o sposobnosti ukrajinskih snaga da ponovo zauzmu značanije delove izgubljenih teritorija, izjavila su za CNN četiri visoka američka i zapadna zvaničnika upoznata sa najnovijim obaveštajnim podacima.

ZAPAD VIŠE NEMA ILUZIJA DA ĆE SE NEŠTO PROMENITI: Zvaničnici za CNN priznali, Ukrajinci pretrpeli ZAPANJUJUĆE GUBITKE a rusku odbranu NISU PROBILI

Foto: Tanjug/AP

„Još uvek ćemo videti, u narednih nekoliko nedelja, da li postoji šansa za napredak. Ali mislim da je krajnje, vrlo malo verovatno da će zaista biti postignut napredak koji bi promenio ravnotežu ovog sukoba“, rekao je visoki zapadni diplomata za CNN.

„Naši brifinzi su otrežnjujući. Podsećamo se na izazove sa kojima se suočavaju“, rekao je predstavnik Majk Kvigli, demokrata iz Ilinoisa koji se nedavno vratio sa sastanaka u Evropi sa američkim komandantima koji obučavaju ukrajinske oklopne snage. „Ovo je najteže vreme rata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Primarni izazov za ukrajinske snage je probijanje višeslojnih odbrambenih linija Rusije u istočnim i južnim delovima zemlje, koje su obeležene desetinama hiljada mina i ogromnim mrežama rovova. Ukrajinske snage su tamo pretrpele zapanjujuće gubitke, što je dovelo do toga da ukrajinski komandanti povlače neke jedinice kako bi se pregrupisali i smanjili gubitke.

„Rusi imaju brojne odbrambene linije i one [ukrajinske snage] nisu prošle prvu liniju“, rekao je visoki zapadni diplomata.

„Čak i ako bi nastavili da se bore narednih nekoliko nedelja, ako nisu bili u stanju da naprave još proboja tokom ovih poslednjih sedam, osam nedelja, pitanje je kolika je verovatnoća da će ih iznenada, sa još iscrpljenijim snagama, napraviti? Zato što su uslovi tako teški.”

Visoki američki zvaničnik rekao je da SAD priznaju poteškoće sa kojima se ukrajinske snage suočavaju, iako zadržavaju nadu u ponovni napredak.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

 

„Svi shvatamo da ovo ide teže i sporije nego što bi bilo ko želeo – uključujući Ukrajince – ali i dalje verujemo da ima vremena i prostora da oni mogu da napreduju“, rekao je ovaj zvaničnik.

Više zvaničnika je reklo da približavanje jeseni, kada se očekuje da će se pogoršati vremenske prilike i borbeni uslovi, daje ukrajinskim snagama ograničen prostor za napredovanje.

Pored toga, zapadni zvaničnici kažu da je spor napredak razotkrio poteškoće transformacije ukrajinskih snaga u kombinovane mehanizovane borbene jedinice, ponekad sa samo osam nedelja obuke na tenkovima isporučenim sa zapada i drugim novim sistemima naoružanja. Nedostatak napretka na terenu jedan je od razloga zašto ukrajinske snage češće napadaju unutar ruske teritorije „kako bi pokušale da pokažu rusku ranjivost“, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

Ove poslednje procene predstavljaju značajnu promenu u odnosu na optimizam na početku kontraofanzive. Ovi zvaničnici kažu da su ta očekivanja bila „nerealna“ i da sada doprinose pritisku na Ukrajinu od strane nekih sa Zapada da započne mirovne pregovore, uključujući i razmatranje mogućnosti teritorijalnih ustupaka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Putin ovo čeka. On može da žrtvuje tela i da kupuje vreme“, rekao je Kvigli.

Neki zvaničnici strahuju da će sve veći jaz između očekivanja i rezultata izazvati okrivljavanja među ukrajinskim zvaničnicima i njihovim zapadnim prijateljima, što bi moglo da stvori podele unutar alijanse.

Prošlog meseca na Bezbednosnom forumu u Aspenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ukazao na spor dolazak naprednijih sistema naoružanja sa Zapada kao razlog za spor napredak ukrajinskih snaga do sada.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading