BROD SA 3.000 AUTOMOBILA I DALJE GORI: Pun je "mercedesa" i BMW-a, ali jedan proizvođač ćuti! To svima budi sumnju (FOTO)

Autor:

Svet

28.07.2023

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema informacijama holandske agencije ANP, najverovatnije se zapalio jedan od 25 električnih automobila, iako zvanični uzrok požara još nije potvrđen

BROD SA 3.000 AUTOMOBILA I DALJE GORI: Pun je "mercedesa" i BMW-a, ali jedan proizvođač ćuti! To svima budi sumnju (FOTO)

Foto: AP/Obalska straža Holandije

Brod "Frimentl hajvej", koji je prevozio 2.857 automobila, među kojima je značajni broj vozila proizveden u fabrikama "Mercedes-Benc grupe" i "BMW AG" i dalje gori u Severnom moru ispred holandske obale!

U incidentu je od 23 člana posade nekoliko njih povređeno, dok je jedan mornar poginuo. Holandska obalna straža i dalje pokušava da zaustavi plamen i sprečiti ekološku katastrofu.

Brod je nakon utovara u nemačkoj luci Bremerhaven bio na putu prema egipatskom Port Saidu, pa potom prema Singapuru. Prema informacijama holandske agencije ANP, koja je citirala člana holandske pomorske straže, izgleda da se zapalio jedan od 25 električnih automobila, iako zvanični uzrok požara još nije potvrđen.

S obzirom da je prošle godine svet svedočio zastrašujućem požaru na brodu "Atlantik" sa 4.000 "folksvagena", koji su išli za SAD, otvara se pitanje bezbednosti transporta električnih vozila brodskim prevozom zbog rizika po posadu, velike brodove, okolinu i vrlo visoke komercijalne štete za osiguravatelje prijevoza velikog broja automobila.

"Atlantik" je goreo duže od nedelju dana, a teško je proceniti koliko će dugo gasiti požar na "Frimentl hajveju".

Osim izgubljenog ljudskog života, najveća potencijalna dugoročna šteta mogla bi da se dogodi u delu podmorja pod zaštitom UNESKO-a Vadensko more, koje je koje je najveći neprekinuti sistem međuplimnih peščanih i blatnih ravnica na svetu.

Holandske vlasti nadaju se da zbog trenutnih predviđanja kretanja vetra, talasa i morskih struja potencijalno curenje goriva neće da ugroziti tamošnja ostrva, nego bi trebalo da se proširi prema severu.

"Mercedes" je potvrdio da se na brodu nalazi 300 njihovih vozila i kažu da su već pokrenuli detaljnu istragu. Potvrda je stigla i iz "BMW-a", ali bez specifikacije broja automobila. "Ford", "Stelantis", "Reno" i "Nisan" negirali su da je brod u plamenu prevozio njihove automobile, a iz "Tojote" su rekli da nije verovatno da su njihova vozila na "Frimentl hajveju".

Iz "Tesle" nisu komentarisali, što su mnogi ocenili kao "sumnjivu tišinu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading