HOĆE LI POČETI TREĆI SVETSKI RAT? NATO maršira na istoku, STRAH IH GONI u susret ruskim elitnim trupama u "KORIDORU SMRTI"! (FOTO)

Autor:

Svet

21.07.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljska vojska i Vagner se nalaze oči u oči. Vlasti u Varšavi poslale trupe na granicu sa Belorusijom.

HOĆE LI POČETI TREĆI SVETSKI RAT? NATO maršira na istoku, STRAH IH GONI u susret ruskim elitnim trupama u "KORIDORU SMRTI"! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Poljske vlasti odlučile su da premeste vojne jedinice na istok zemlje zbog prisustva paravojne grupe Vagner u Belorusiji, saopštio je sekretar Komiteta za odbranu Zbignjev Hofman.

- Komitet je analizirao moguće pretnje, poput dislokacije jedinica Vagner grupe. Stoga je ministar nacionalne odbrane, predsednik Komiteta Marijuš Blaščak odlučio da naše vojne formacije premesti sa zapada na istok Poljske - rekao je Hofman za agenciju PAP.

On je dodao da su obuke ili zajedničke vežbe beloruske vojske i paravojne grupe Vagner "nesumnjivo provokacija".

U sredu je na društvenim mrežama objavljen video-snimak na kojem se vidi šef Vagnera Jevgenij Prigožin kako pozdravlja svoje borce u Belorusiji, govoreći im da za sada neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali da će od beloruske napraviti drugu najjaču vojsku na svetu.

Belorusko ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da su borci paravojne grupe počeli da obučavaju beloruske specijalne snage na vojnom poligonu, samo nekoliko kilometara od granice sa Poljskom koja je članica NATO-a.

Koridor smrti

Ono što naročito zabrinjava NATO planere je činjenica da se sama baza nalazi na par kilometara od Suvalskog koridora (Koridor Suvalki) koji mnogui nazivaju "Koridor smrti" i gde i NATO, ali i ruski planeri smatraju da će doći do tzv. "prvog kontakta" na početku Trećeg svetskog rata. 

Sam koridor je važan i za NATO, ali i za Rusiju. Onaj ko ga kontroliše kontroliše kopneni prilaz Kaljingradskoj oblasti, ali i kopneni prilaz baltičkim državama članicama NATO. 

Sama teritorija koridora je slabo naseljena i još slabije branjena. 

To jedno mesto na Zemlji je "Ahilova peta" i za Rusiju, ali i za NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading