BRITANSKI MEDIJI PRIZNALI SUROVU ISTINU: Ukrajina i Zapad se suočavaju sa KATASTROFALNIM PORAZOM

Autor:

Svet

20.07.2023

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izgledi za neuspelu kontraofanzivu i značajni teritorijalni ustupci samo bi ohrabrili Rusiju i Kinu

BRITANSKI MEDIJI PRIZNALI SUROVU ISTINU: Ukrajina i Zapad se suočavaju sa KATASTROFALNIM PORAZOM

Foto: mil.ru

Otkako su je Putin poslao ruske tenkove prošle godine na ukrajinsku teritoriju, na stolu su bile tri opcije o tome kako će se ovaj rat završiti: pobeda Rusije ili Ukrajine, zamrznuti konflikt ili rešenje pregovorima. Javni komentari koje je ove nedelje dao Aleksij Arestovič , bivši savetnik šefa kabineta Volodimira Zelenskog, čini se da ukazuju na to da je poslednji ishod možda verovatniji nego što se ranije mislilo.

Arestovič je ukazao na mogućnost da Ukrajina napravi teritorijalne ustupke u zamenu da ostatak zemlje dobije najveću garanciju bezbednosti koja postoji: članstvo u NATO-u. Ovaj komentar se pokazao veoma kontroverznim. Ne samo da bi takav ishod bio neprijatan za mnoge u Kijevu i drugim evropskim metropolama, već i navođenje toga kao mogućnosti naglašava rastuću nesigurnost u vezi sa dugoročnom održivošću rata - posebno među zapadnim pobornicima Ukrajine.

Arestovičev predlog dolazi u ključnom trenutku. Dugo planirana kontraofanziva, koja sada traje drugi mesec, naišla je na nekoliko problema - ne samo da Kijev još uvek čeka otprilike polovinu zapadne vojne opreme koja je obećana ranije ove godine. U međuvremenu, njene snage su pod sve većim pritiskom da angažuju svoje rezerve dok ruske trupe ostaju ukopane i posvećene odbrani svakog pedalja tla zauzetog od prošle godine.

Foto: mil.ru

 

Dok ruska minska polja uzimaju danak od zapadnih tenkova i ukrajinskih sapera, njihove snage do sada nisu zauzele ni kilometar od sto kilometara koji su im potrebni da razdvoje kopneni most koji povezuje Rusiju sa Krimom. Zemljište između Mariupolja na istoku i Melitopolja na zapadu smatra se vitalnim tlom za postizanje ovog cilja.

Ukrajincima je neverovatno teško da napreduju. Nedostaje im vazdušna podrška i moderni avioni da zaštite kopnene snage od ruskih jurišnih helikoptera i lovaca. Njihovi vojnici u međuvremenu moraju da se probijaju kroz kilometre minskih polja, tenkovskih zamki i na kraju da se suoče sa teško ukopanim ruskim mrežama rovova.

Sve to traje duže nego što je nestrpljiva međunarodna publika spremna da čeka. 

Promenljiva koja nije na njihovoj strani je vreme. U ratu je vreme možda najokrutniji faktor koji se ne može promeniti. To smo videli u NATO operaciji u Avganistanu, gde su talibani bili veoma oduševljeni prepričavanjem poznate avganistanske poslovice: "možda imate satove, ali mi imamo vreme".

Foto: mil.ru

 

 

Leto će uskoro početi da se kotrlja u jesen. Borbe će početi da se zaustavljaju dok ledena zima smanjuje sposobnost trupa da vode rat visokog intenziteta. Ovo će Rusiji samo dati više vremena za dalje jačanje odbrane, kao što je to učinila prošle zime.

U međuvremenu, na Zapadu će sve oči biti uprte u predstojeće izbore u SAD, a više političke pažnje će sizazvati i opšti izbori u Velikoj Britaniji. Kijev zna da ima suženi period mogućnosti da pokuša da zauzme onoliko terena koliko može.

Ako Kijev ne uspe u svojim nastojanjima na bojnom polju da podeli taj kopneni most i ponovo preuzme veći deo teritorije do zime, onda će glasni pozivi na teritorijalne ustupke za marginalne političke ishode verovatno postati daleko rasprostranjeniji - ne samo u Ukrajini, već verovatno iz zapadnih prestonica, kako takozvani „ratni zamor“ počinje da grize, međunarodne zalihe opreme i municije venu, a političari počinju da brinu o domaćim budžetima uoči nacionalnih izbora.  

Dok u narednim mesecima predstoji još mnogo borbi na teritorijama na jugu Ukrajine, vlade širom zapada moraju biti spremne na sumorne izglede teritorijalnih ustupaka kao jednog potencijalnog političkog ishoda neuspele kontraofanzive. Krajnje je sumnjivo da li bi Putinistički Kremlj poštovao takav dogovor ako bi Kijev dobio obećanja o bezbednosti bez punopravnog članstva u NATO-u .

Foto: mil.ru

 

Bez obzira na to, ovo bi sigurno bio povoljan ishod za kinesku vladajuću spoljnopolitičku elitu "vukova ratnika". Peking bi bio krajnje oduševljen ako bi se rat završio sa podeljenom Ukrajinom i NATO podeljenim po političkim linijama. Takav ishod bi bio poklon Kini jer Si Đinping počinje da pojačava sopstvene imperijalističke i ekstrateritorijalne ambicije širom Indo-Pacifika – i razarajući poraz za Zapad, piše britanski Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading