VAGNER SE VRAĆA POD NOVIM KOMANDANTOM! Velika čistka u redovima u ruske vojske! PUTIN NIKOME NE PRAŠTA!

Autor:

Svet

14.07.2023

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najamnička vojska Vagner više ne postoji. To je potvrdio i sam ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu koji je ove nedelje dao za Komersant, uz obrazloženje da „ionako nikada nije postojao zakon koji reguliše privatnu vojnu organizaciju“. Ovo pokazuje prve obrise (očekivane) sudbine pobunjenika koji su 24. juna do sada najozbiljnije ugrozili Putinov režim.

VAGNER SE VRAĆA POD NOVIM KOMANDANTOM! Velika čistka u redovima u ruske vojske! PUTIN NIKOME NE PRAŠTA!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin je u intervjuu potvrdio da je "Vagnerovcima" ponudio "opcije za nastavak službe", uz napomenu da su oni pokazali najveće interesovanje za povratak na ukrajinska ratišta pod komandom generala Sedog.

Posvećenost Kremlja da izbaci petokolonaše iz svojih redova je, navodno, znatno veća od onoga što se projektuje u javnosti. Mediji pišu da je do sada najmanje 13 istaknutih članova osoblja pozvano na ispitivanje, dok je 15 zvaničnika otpušteno bez objašnjenja za javnost.

Među prvima koje je ruska vojna obaveštajna služba pozvala na razgovor bio je Sergej Surovikin, general Armagedon, za koga se sumnjalo da je bio upoznat sa Prigožinovim planovima za marš na Moskvu. S obzirom da je Surovikin poslednji put viđen u javnosti 24. juna, sve je više spekulacija o njegovoj sudbini.

Ubrzo nakon puča, Fajnenšel tajms je objavio informaciju da je Surovikin u pritvoru, koju ruski državni organi od tada nisu eksplicitno komentarisali. Andrej Kartapolov, šef ruskog parlamentarnog odbora za odbranu, rekao je ove nedelje na društvenim mrežama da je „Surovikin trenutno nedostupan jer se odmara nakon veoma napornog perioda“, pokušavajući tako da stavi tačku na spekulacije o njegovom misterioznom nestanku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin

 

S druge strane, razrešeni general Ivan Popov obratio se svojim vojnicima audio porukom u kojoj je objasnio da mu se Generalštab „zahvalio na saradnji” nakon što je pokušao da im kaže istinu o situaciji na terenu. On je u toj poruci rekao da „u najtežim i najpresudnijim trenucima lideri unose nepotreban razdor u rusku vojsku”.

- Putin želi da očisti strukturu onih za koje smatra da više ne može da veruje - rekao je jedan od sagovornika u Rusiji redakciji VSJ. Zanimljivo je da Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov još uvek nisu među njima, uprkos činjenici da je njihova smena bila okosnica Prigožinove pobune. Strani analitičari tvrde da Putin do sada neće moći da zameni tandem ruske odbrane, jer posle pokušaja državnog udara mora da radi na pojavi kohezije u samom državnom vrhu.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je ove srede da je u potpunosti preuzelo vojnu opremu jedinice Vagner, uključujući stotine tenkova, raketnih bacača, ali i 20.000 pušaka i 2.500 tona municije. Ako se ove izjave pokažu tačnima, Vagnerovci su, de facto, potpuno razoružani. Ovu tezu potkrepljuju i najnovije informacije američkog Pentagona, čiji je portparol Pet Rajder na konferenciji za novinare krajem nedelje izjavio da prema njihovim saznanjima "Vagneri više ne učestvuju u operacijama u Ukrajini".

Međutim, izvesno je da će ponovno naoružavanje Vagner izvesti njihov novi dom - Belorusija.

(Republika/Alo)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jole

15.07.2023 17:26

Noć dugih noževa, opet