NOVE PRETNJE UKRAJINI! Putin odredio ''PRIORITETNE METE''

Autor:

Svet

14.07.2023

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin odredio je nove prioritetne mete u Ukrajini.

NOVE PRETNJE UKRAJINI! Putin odredio ''PRIORITETNE METE''

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su tenkovi inostrane proizvodnje ''prioritetna meta'' ruskih snaga u Krajini, kao i da snabdevanje Kijeva zapadnim naoružanjem neće promeniti tok rata, prenosi Al Jazeera.

Takođe, Putin je za rusku državnu televiziju, potvrdio svoj stav da bi članstvo Ukrajine u NATO ugrozilo bezbednost Rusije, a da je nabavka zapadnog oružja samo dodatno dovela do eskalacije globalne tenzije i produžila sukob.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Kako je Francuska donela odluku da Ukrajini isporuči krstareće rakete dugog dometa (250 kilometara), Putin smatra da one nanose štetu, ali da se njihovom upotrebom ne dešava ništa kritično u ratnoj zoni.

- Da, one nanose štetu, ali se ništa kritično ne dešava u ratnoj zoni njihovom upotrebom - rekao je on i istakao dodao da su tenkovi strane proizvodnje "prioritetna meta za naše momke".

Komentari Vladimira Putina su usledili nakon izjave američkog predsednika Džo Bajdena da je Rusija već izgubila rat u Ukrajini.

- Putin je već izgubio rat. Putin ima pravi problem - rekao je Bajden na konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom u Helsinkiju i dodao:

- Ne postoji mogućnost da on dobije rat u Ukrajini.

Bajden je takođe iskoristio posetu Finskoj, najnovijoj članici NATO, da obeća da će se Ukrajina jednog dana pridružiti Alijansi, uprkos tome što lideri NATO nisu dali Kijevu rok za članstvo na samitu Zapadne vojne alijanse ove nedelje u litvanskoj prestonici Vilnjusu. Lideri NATO razbili su nade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za jasan put ka pridruživanju NATO, rekavši da će se Ukrajina pridružiti kada se "ispune uslovi".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Američki predsednik je takođe bio optimističniji po pitanju članstva Ukrajine u NATO.

- Ne radi se o tome da li treba ili ne treba da se pridruže. Radi se o tome kada oni mogu da se pridruže, i oni će ući u NATO.

Sa druge strane, Putinovi komentari o gađanju zapadnih tenkova i upozorenje na sve veću vojnu pomoć koju dobija Kijev, bili su njegov prvi javni odgovor na poruke sa samita NATO. Takođe, ponovio je da se Moskva protivi pridruživanju Ukrajine u odbrambeni blok, uz napomenu da bi to ugrozilo strateške interese Rusije.

- Ovo neće povećati bezbednost same Ukrajine. I uopšte, to će svet učiniti mnogo ranjivijim - rekao je Putin i dodao da svaka zemlja ima pravo da poboljša svoju bezbenost, ali ne na račun neke druge zemlje.

Institut za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu, saopštio je da je generalno prigušen odgovor Rusije na razvoj događaja na samitu NATO ove nedelje pokazao "stepen do kojeg je ruska invazija 2022. vratila unazad ciljeve koje je Kremlj proklamovao kada je pokrenuo rat protiv Ukrajine", kao što je "sprečavanje širenja NATO-a i povlačenje ranijih rundi širenja i potiskivanja NATO-a sa ruskih granica", navodi ISW.

- Mnogi ruski izvori izveštavaju o samitu NATO-a na nepristrasan i prigušen način koji nije srazmeran širem porazu koji samit zapravo predstavlja za ruske predratne ciljeve - saopštio je istraživački centar ISW ranije ove nedelje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će borbene avione F-16 Ukrajini tretirati kao ''nuklearnu'' pretnju zbog njihove sposobnosti da nose atomske bombe.

- Rusija ne može zanemariti sposobnost ovih aviona da nose nuklearno oružje. Nikakva uveravanja ovde neće pomoć - rekao je Lavrov, a prenosi rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

Na pomoć Ukrajini od članica NATO upozorio je i zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, ističući da je približila pretnju od trećeg globalnog sukoba.

Inače, ukrajinski piloti će početi obuku za borbene avione F-16 u Rumuniji sledećeg meseca, saopštili su zvaničnici na marginama samita NATO, iako vojni saveznici Kijeva tek treba da se dogovore o isporuci ovih aviona američke proizvodnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading