ZELENSKI RAZBESNEO AMERIKANCE: Ukrajina ostala bez poziva za članstvo u NATO, na Tviteru im sve SASUO U LICE, nazvao ih SLABIĆIMA

Autor:

Svet

12.07.2023

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki zvaničnici koji su prisustvovali samitu NATO-a u Viljnusu bili su ogorčeni tvitom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je kritikovao to što Severnoatlantska alijansa smatra preuranjenim da poziva Kijev u članstvo, objavio je Vašington post.

ZELENSKI RAZBESNEO AMERIKANCE: Ukrajina ostala bez poziva za članstvo u NATO, na Tviteru im sve SASUO U LICE, nazvao ih SLABIĆIMA

Foto: Tanjug/AP

Ranije tog dana u Viljnusu je završen prvi radni dan samita NATO. Prema završnom saopštenju, koje je saopštio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, učesnici samita su odlučili da od Ukrajine ne zahtevaju ispunjavanje akcionog plana za članstvo u NATO, već su odobrili i višegodišnji program vojne pomoći zemlji.

Zemlje NATO-a obećale su da će pozvati Kijev u alijansu „kada se ispune svi uslovi“, ali tek po okončanju sukoba. Zelenski je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da NATO ne namerava da donosi konkretne odluke o vremenu pozivanja Kijeva u alijansu na samitu u Viljnusu. On je rekao da „Ukrajina zaslužuje poštovanje” i nazvao „neizvesnost partnera” slabošću.

 

Publikacija je, pozivajući se na jednog zvaničnika, saopštila da su "članovi američke delegacije bili ljuti zbog tvita Zelenskog". U članku se takođe navodi da su izjave ukrajinskog lidera na Tviteru „razočarale pristalice Ukrajine u alijansi, koje su smatrale da su ostvarile pobedu Kijeva“.

 

Diplomate iz nekoliko zemalja NATO-a rekle su listu da je Zelenski, po njihovom mišljenju, „koristio tvit kao pregovaračko sredstvo“. Prema izvorima izdanja u NATO-u, predsednik Ukrajine je „pokušao da izvrši maksimalni mogući pritisak“ na alijansu.

Američki predsednik Džo Bajden je ranije primetio da Ukrajina nije spremna za ulazak u NATO. Osim toga, prema njegovim rečima, sadašnji prijem Kijeva u alijansu doveo bi do sukoba između NATO-a i Rusije. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading