SMRTNOST MAJKI U SAD SE VIŠE NEGO UDVOSTRIČILA TOKOM DVE DECENIJE! Evo šta je uzrok tužnoj statistici

Autor:

Svet

03.07.2023

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porast smrtnosti odvijala se nejednako

SMRTNOST MAJKI U SAD SE VIŠE NEGO UDVOSTRIČILA TOKOM DVE DECENIJE! Evo šta je uzrok tužnoj statistici

Foto: pixabay.com

Smrtnost majki, koja se definiše kao smrt tokom trudnoće ili do godinu dana posle toga, širom SAD se udvostručila tokom dve decenije, ali su u tom smislu neke države, i rasne ili etničke grupe unutar njih, prošle gore od drugih, objavio je danas časopis Američkog medicinskog udruženja.

Porast smrtnosti odvijala se nejednako, jer su, primera radi, crnkinje umirale po najvišim stopama u zemlji, dok je najveći porast zabeležen kod majki američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske, preneo je AP.

Među bogatim nacijama, SAD imaju najveću stopu smrtnosti majki, koja se definiše kao smrt tokom trudnoće ili do godinu dana nakon toga, a uobičajeni uzroci odnose se na prekomerno krvarenje, infekcije, bolesti srca, samoubistvo i predoziranje lekovima.

Nalazi su izneseni u novoj studiji u okviru koje su straživači posmatrali smrtnost majki između 1999. i 2019. godine, ali ne i nagli porast pandemije, za svaku državu i pet rasnih i etničkih grupa.

- To je poziv svima nama da razumemo osnovne uzroke -  da shvatimo da se nešto od toga odnosi na zdravstvenu zaštitu i pristup toj oblasti, ali mnogo toga se odnosi na strukturalni rasizam, kao i politike i procedure koje mogu sprečiti ljude da budu zdravi - rekla je jedna od autorki studije dr Alison Brajant, koja je i viši medicinski direktor za zdravstvenu jednakost u preduzeću Mas s General Brigham.

Ona i kolege iz pomenutog preduzeća i Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju na Univerzitetu u Vašingtonu,  započeli su sa vitalnim nacionalnim statističkim podacima o umrlim i živorođenim, a potom su koristili proces modeliranja kako bi procenili smrtnost majki na svakih 100.000 živorođenih.

Studija je pokazala da visoke stope smrtnosti majki nisu ograničene na jug, već se protežu i na regione poput Srednjeg zapada i država kao što su Vajoming i Montana, koje su imale visoke stope za više rasnih i etničkih grupa u 2019. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading