OVA RUSKA LETELICA UKRAJINICIMA OD FRONTA PRAVI PAKAO: Amerikanci i Britanci PRIZNALI, ruski helikopter Ka-52 VRHUNSKI UBICA TENKOVA

Autor:

Svet

19.06.2023

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prokremljovski blogeri i propagandisti na društvenim mrežama podelili su niz video snimaka na kojima se vidi kako ruski jurišni helikopter Ka-52 „Aligator” uspešno pogađa ukrajinske tenkove na prvim linijama fronta.

OVA RUSKA LETELICA UKRAJINICIMA OD FRONTA PRAVI PAKAO: Amerikanci i Britanci PRIZNALI, ruski helikopter Ka-52 VRHUNSKI UBICA TENKOVA

Foto: Printscreen Twitter

Rat u Ukrajini ne pokazuje znake usporavanja, jer izgleda da nijedna strana nije spremna da sedne za mirovne pregovore. To znači još milijarde dolara zapadnog oružja za Kijev, a Putin gubi sve više ljudi i opreme. Ali Rusija ima mnogo vojne opreme koja, uprkos značajnim gubicima, još uvek može da napravi haos, piše američki vojni portal 19fortyfive.com.

 

Do sada su prokremaljski blogeri i propagandisti na društvenim mrežama podelili niz video snimaka na kojima se vidi kako ruski jurišni helikopter Ka-52 „Aligator” uspešno gađa ukrajinske tenkove na prvim linijama fronta. Jedan komentator je čak opisao pilote koji se vide na jednom snimku kao „opušteno i rutinski“ obavljaju zadatak.

 

Helikopter Ka-52 „Aligator”  je razvijen je kao oružana izviđačka i borbena platforma koja je u stanju da preuzme zadate napada, podrške iz blizine, zaštite konvoja i oružanog patroliranja. Može da održava brzinu krstarenja od 260 km/h, dok mu je maksimalna brzinu 300 km/h (186 mph).

Aligator se pokazao kao vrhunski grabljivac, što je istaknuto i na brifingu britanskog Ministarstva odbrane u subotu. Ministarstvo odbrane je saopštilo da je više od 20 ruskih helikoptera dodatno raspoređeno na aerodrom Berdjansk, koji se nalazi oko 100 km od linija fronta.

„U stalnom nadmetanju između avijacije i odbrane, verovatno je da je Rusija stekla privremenu prednost u južnoj Ukrajini, posebno sa jurišnim helikopterima koji koriste rakete većeg dometa protiv kopnenih ciljeva“, navelo je britansko Ministarstvo odbrane .

Ka -52 može da nosi do 4.000 funti raketa i projektila, a naoružan je i automatskim topom od 30 mm. Neke varijante su takođe opremljene infracrvenom kamerom postavljenom na nos zbog ciljanja.

Kremlj je dobro iskoristio Aligatora da otupi kontraofanzivu Ukrajine, a postoje nepotvrđeni izveštaji da su helikopteri uništili dva ukrajinska tenka za manje od pola minuta.

 

Veruje se da je Kremlj imao oko 133 ovih letelica u službi na početku svoje invazije na Ukrajinu prošle godine. Prijavljeno je da je jedan broj njih izgubljen u proteklih 16 meseci – pri čemu su dva uništena samo prošle nedelje.

 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je 12. juna oborio Ka-52 „Aligator“, dok je drugi navodno oboren nekoliko dana kasnije, 16. juna.

Te tvrdnje nisu nezavisno potvrđene, ali su fotografije i video snimci podeljeni na društvenim mrežama. Ukrajinska 10. zasebna brdsko-jurišna brigada „Edelvajs“ je u aprilu objavila video koji prikazuje uništavanje Ka-52 u blizini grada Bahmuta.

Takođe je potvrđeno da je Aligator uništen prvog dana invazije 24. februara 2022. S obzirom na gubitke, činilo se da ovaj helikopter nije baš bio toliko moćan, kako su neki sugerisali . 

Međutim, piloti Kremlja su usavršilli svoje lovačke veštine i "Aligator" ostaje pravi predator kojeg se treba plašiti na bojnom polju, navodi američki portal.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading