RUSIJA RASPOREĐUJE NUKLEARNO ORUŽJE TIK UZ GRANICU SA NATO: Za kratko vreme stiže do Berlina i Stokholma, SVE IDE PO PLANU!

Autor:

Svet

10.06.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je nuklearno oružje koje koje može da se lansira sa raketa Iskander-M i iz aviona Su.

RUSIJA RASPOREĐUJE NUKLEARNO ORUŽJE TIK UZ GRANICU SA NATO: Za kratko vreme stiže do Berlina i Stokholma, SVE IDE PO PLANU!

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će staviti taktičko nuklearno oružje u NATO-ovo dvorište dok je ukrajinska dugo očekivana borba dobijala zamah.

Šef Kremlja, čiji su osvajači u utorak ugrozili desetine hiljada ljudi dižući branu Nova Kahovka u vazduh, rekao je da će od sledećeg meseca rasporediti nuklearno oružje u Belorusiji.

Njegovo očajničko zveckanje oružjem potvrđujući ranije pretnje dolazi samo nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da su njegove trupe ostvarile ključne uspehe.

Putin se u ruskom crnomorskom gradu Sočiju sastao sa svojim sledbenikom, beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i rekao mu: „Odmah ćemo započeti aktivnosti u vezi sa razmeštanjem odgovarajućih vrsta naoružanja na vašoj teritoriji."

To je prvi put od 1991. godine da je Rusija prebacila taktičko nuklearno oružje na stranu teritoriju i to nakon što je Lukašenko prošlog meseca potpisao pakt.

Rusija će zadržati kontrolu nad nuklearnim oružjem, koje se može lansirati na rakete Iskander-M ili iz aviona Su-25. Belorusija ima i jedno i drugo.

Ova marionetska država graniči se sa tri zemlje NATO-a, Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kao i sa Ukrajinom.

Ruski izvori kažu da Iskander ima domet od 500 km, ili 310 milja, dok se za avion Suhoj-25 tvrdi da ima domet do 1.000 km, ili 620 milja.

Ako bi oružje bilo lansirano iz glavne beloruske vazdušne baze izvan glavnog grada Minska, ono bi potencijalno moglo da stigne do skoro cele istočne Evrope, uključujući niz članica NATO-a, kao i do gradova kao što su nemačka prestonica Berlin i švedski Stokholm.

Sistemi za isporuku kao što su rakete Iskander se koriste za taktičko nuklearno oružje sa manjim prinosima,  ali su dizajnirani za masovno uništavanje ciljeva na bojnom polju kratkog dometa.

Vilijam Alberki, sa Međunarodnog instituta za strateške studije, rekao je za nemački Dojče vele:

- Taktičko nuklearno oružje se lansira isključivo radi pobede u bici, a nije dizajnirano da napadne grad. One su manje bojeve glave i mogu biti do 100 kilotona u zavisnosti od cilja.

Čini se da je ukrajinska kontraofanziva uplašila Putina, koji je ranije otkazao veliku konferenciju za novinare zbog nagoveštaja da bi se mogao suočiti sa državnim udarom dok raste nezadovoljstvo unutar njegove zemlje.

Lukašenko (68) je jedini evropski saveznik 70-godišnjeg Putina u pogledu rata sa Ukrajinom.

Prošlog meseca Lukašenko je ponudio da podeli nuklearno oružje sa bilo kojom zemljom koja se pridruži tom savezu u njihovom antiukrajinskom napadu.

- Što se tiče najosetljivijih pitanja o kojima smo se dogovorili sa vama, sve ide po planu. Kao što znate, priprema objekata se završava 7-8. jula. I odmah ćemo započeti događaje u vezi sa razmeštanjem naoružanja na vašoj teritoriji.Dakle, sve ide po našem planu, sve je stabilno - rekao je Putin Lukašenku u vezi sa nuklearnim razmeštanjem na večeri u Sočiju.

Lukašenko, za koga se spekulisalo da je bolestan, potvrdio je tokom večere da sve ide po planu što se tiče osrtljivih pitanja oko naoružanja.

Njih dvojica tada nisu pominjali kontraofanzivu Ukrajine.

Sjedinjene Države Džoa Bajdena kritikovale su Putinovo nuklearno raspoređivanje, ali su rekle da nemaju nameru da menjaju svoj stav o strateškom nuklearnom oružju – istovremeno insistirajući da nisu videle znake da se Moskva sprema da upotrebi nuklearno oružje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading