MOŽDA NEĆE BITI UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE? Procureli poverljivi podaci američkih obaveštajaca: Ovo je razlog!

Autor:

Svet

12.04.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strani mediji danima bruje o dokumentima koji ne prestaju da se otkrivaju.

MOŽDA NEĆE BITI UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE? Procureli poverljivi podaci američkih obaveštajaca: Ovo je razlog!

Foto: Tanjug-AP

Strogo tajni dokumenti Pentagona koji su procurili na društvene mreže pokazuju pesimističan američki pogled na ratno stanje u Ukrajini, ističu ukrajinske probleme sa oružjem i protivvazdušnom odbranom i predviđaju da će u narednim mesecima doći do zastoja u ratu, piše CNN. Dokumenti, koji izgleda da datiraju iz februara i marta, detaljno govore o vojnim nedostacima Ukrajine dok se Kijev priprema za prolećnu kontraofanzivu.

Nekoliko poverljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protivvazdušna odbrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na liniji fronta biti „potpuno iscrpljena do 23. maja“, sugerišući da bi Rusija uskoro mogla da ima vazdušnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla da izgubi sposobnost prikupljanja kopnenih snaga u kontraofanzivi.

Dokumenti takođe ističu probleme sa ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat biti zastoj između dve strane u doglednoj budućnosti. „Žestoka ruska kampanja iscrpljivanja u regionu Donbasa verovatno ide u ćorsokak, osujećujući cilj Moskve da ove godine zauzme ceo region“, navodi se u jednom od poverljivih dokumenata.

Zvaničnici upoznati sa situacijom rekli su za Si-En-En da se čini da su ti dokumenti deo dnevnog obaveštajnog brifinga pripremljenog za visoke vođe Pentagona, uključujući generala Združenog odbora načelnika štaba Marka Milija.

Ništa od kontraofanzive?

Američki obaveštajci su, kako se izveštava, u februaru upozorili da Ukrajina možda neće moći da prikupi dovoljno trupa i oružja za planiranu prolećnu kontraofanzivu i da bi mogla da ne ispuni ciljeve Kijeva da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela, piše u jednom od  procurelih podataka.

U dokumentu sa oznakom „strogo poverljivo” koji je citirao Vašington post navodi se da se Kijev suočava sa značajnim „nedostacima stvaranja snaga i održavanja” i da će stoga verovatno ostvariti samo „skromne teritorijalne dobitke”. Dokument je snimak situacije sa početka februara i nejasno je koliko je Ukrajina, uz podršku država članica NATO-a, uspela da nadoknadi nedostatke od tada.

U drugom dokumentu od 23. februara, u koji je Gardijan ugledao, navodi se napredak izgradnje 12 „borbeno verodostojnih“ novih brigada za vođenje kontraofanzive, opremljenih metom od 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih tipova. Tri brigade trebalo je da formiraju sami Ukrajinci, dok je preostalih devet trebalo da bude formirano uz pomoć SAD, saveznika i partnera.

Nekoliko poverljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protivvazdušna odbrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na liniji fronta biti „potpuno smanjena do 23. maja“, što sugeriše da bi Rusija uskoro mogla da ima vazdušnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla da izgubi sposobnost da okupi kopnene snage u kontraofanzivi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading