PUTINOVA KRTICA U PENTAGONU! Procurile najveće tajne američke vojske

Autor:

Svet

07.04.2023

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveštajni podaci SAD za pomoć Kijevu pred najavljenu kontraofanzivu na Istočnom frontu završili su na internetu, a u američkoj vojsci postoji sumnja da iza svega stoji Putinova krtica u Pentagonu.

PUTINOVA KRTICA U PENTAGONU! Procurile najveće tajne američke vojske

Foto: Tanjug/AP

Tajni ratni dokumenti sa detaljnim planovima SAD i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane ofanzive na ruske snage objavljeni su na društvenim mrežama ove nedelje, potvrdili su za Njujork tajms visoki zvaničnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Pentagon istražuje ko bi mogao da stoji iza procurelih dokumenata koji su se pojavili na Tviteru i Telegramu, aplikaciji sa više od 500 miliona korisnika koja se široko koristi u Rusiji.

Jedan krak istage, kako pišu strani mediji, vodi ka Kremlju, pošto postiji mogućnost da je krtica ruskog predsednika Vladimira Putina u Pentagonu izvela ovu složenu obaveštajno-medijsku operaciju.

Republika

Foto: pixabay.com

Pentagon

Analitičari tvrde da su dokumenti izmenjeni u odnosu na originalni format. U verzijama dokumenata koji su procureli, američke procene ukrajinskih žrtava su preuveličane, a ruske žrtve potcenjene, kaže analitičar sa kojim je razgovarao Njujork tajms.

Izmene ukazuju na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, smatraju analitičari. Ali objavljivanje dela originalnih dokumenata, koji uključuju fotografije grafikona očekivanih isporuka oružja, procene snage bataljona i drugih planova, predstavlja značajan bezbednosni propust američkih obaveštajnih službi, piše list.

Radi se na njihovom uklanjanju

Zvaničnici Bajdenove administracije rade na uklanjanju dokumenata sa društvenih medija, ali u četvrtak kasno uveče nisu bili u potpunosti uspešni.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Svesni smo izveštaja o dokumentima na društvenim mrežama, a Pentagon istražuje - rekla je Sabrina Sing, portparolka Pentagona, za NYT.

U dokumentima nema konkretnih borbenih planova koji govore kako, kada i gde Ukrajinci planiraju da pokrenu ofanzivu, za koju američki zvaničnici kažu da je „verovatna“ u narednih mesec dana. Dokumenti su, prenosi NYT, stari oko pet nedelja i stoga pružaju američki i ukrajinski pogled na ofanzivu koja datira oko 1. marta, odnosno pregled onoga što bi Ukrajincima moglo biti potrebno za ofanzivu.

Dokumenti bi mogli biti korisni Rusima

Međutim, uvežbanim očima ruskih vojnih planera, generala ili obaveštajnih analitičara, ti dokumenti bi mogli da pruže obilje informacija koje do tada nisu imali. Na primer, dokumenti beleže brzinu kojom Ukrajinci troše rakete za HIMARS, napredni američki višecevni raketni sistem, koji Ukrajinci mogu da koriste za napad na ciljeve kao što su skladišta municije, infrastruktura ili koncentracije vojnog osoblja sa velike udaljenosti. .

Republika

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Rat u Ukrajini, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski/ Ilustracija

Pentagon još nije javno saopštio koliko brzo Ukrajinci troše municiju za HIMARS, ali u procurelim dokumentima to eksplicitno stoji. Analitičari su jutros ocenili da je teško proceniti uticaj procurelih dokumenata na razvoj situacije na frontu, kako sada tako i u narednim mesecima.

Rusi su prvi počeli da ih dele

U nedavnoj ofanzivi Rusi nisu uspeli da ostvare značajan napredak na istoku Ukrajine, a zapadni analitičari postavljaju pitanje da li je ruska armija, posle ogromnih gubitaka, sposobna da pokrene još jednu ofanzivu ili pruži značajan otpor planiranoj ukrajinskoj kontraofanzivi

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Nejasno je kako su dokumenti završili na društvenim mrežama. Ali ono što se zna je da su prokremljovski kanali počeli da ih dele, smatraju vojni analitičari, koji upozoravaju da su dokumenti koje su objavili ruski izvori možda selektivno modifikovani kako bi predstavljali dezinformacije iza Kremlja.

Sumnjive procene ruskih i ukrajinskih žrtava

- Bez obzira na to da li su dokumenti autentični ili ne, treba biti veoma oprezan sa bilo čim što objavljuju ruski izvori - rekao je za Njujork tajms Majkl Kofman, direktor odeljenja za ruske studije u CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu.

Na primer, u jednom od dokumenata stoji da je u Ukrajini ubijeno između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika, dok su Ukrajinci imali oko 71.500 vojnih žrtava. I Pentagon i drugi analitičari procenjuju da su ruski gubici znatno veći – oko 200.000 poginulih i ranjenih, dok se ukrajinski gubici procenjuju na oko 100.000 poginulih i ranjenih.

Neki od dokumenata su gotovo sigurno autentični

Bez obzira na to, analitičari kažu da delovi dokumenata izgledaju autentični i da bi Rusima mogli da pruže važne informacije kao što su vremenski okvir za isporuku oružja, važne informacije o ukrajinskim snagama koje se pripremaju za kontraofanzivu i slične vojne detalje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Jedan dokument sa oznakom „strogo poverljivo“ pruža informacije o „statusu sukoba od 1. marta“. Tog dana ukrajinski zvaničnici su bili u američkoj vojnoj bazi u Vajsbadenu u Nemačkoj, gde su učestvovali u vežbi vojnih igara. Dan kasnije, bazu su takođe posetili i načelnik Generalštaba američke vojske Mark Mili i general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu.

Sve o ukrajinskim trupama

Drugi dokument uključuje kolone u kojima se navode jedinice, oprema i obuka ukrajinskih - snaga, sa rasporedom za period od januara do aprila. Dokument sadrži rezime okupljanja 12 borbenih brigada, od kojih je devet obučeno i snabdeveno od strane Sjedinjenih Država i drugih NATO saveznika. Od tih devet brigada, prema dokumentima, šest će biti spremno do 31. marta, a ostale do 30. aprila.

Ukrajinska brigada ima oko 4.000 do 5.000 vojnika, kažu analitičari.

U dokumentu se navodi da će termin isporuke opreme uticati na obuku i spremnost da se ispoštuje rok. Ukupna potrebna oprema za devet brigada, navodi se u dokumentu, bila je više od 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih vozila.

Prvo veliko otkriće ruske obaveštajne službe objavljeno od početka rata.

To što bi dokumenti mogli biti objavljeni na široko dostupnim kanalima društvenih medija i verovatno završiti u rukama ruskih zvaničnika, velika je pobeda Moskve u trenutku kada se čini da Rusija zaostaje za Sjedinjenim Državama u prikupljanju obaveštajnih podataka u Ukrajini.

Republika

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Rat u Ukrajini, Putin i Zelenski/Ilustracija

Curenje je prvo veliko otkriće ruskih obaveštajnih službi koje je javno objavljeno od početka rata. Tokom rata, Sjedinjene Države su Ukrajini davale informacije o komandnim mestima, skladištima municije i drugim ključnim čvorištima u ruskim vojnim linijama.

Takvi obaveštajni podaci u realnom vremenu omogućili su Ukrajincima da gađaju ruske snage, ubijaju generale i nateraju zalihe municije da budu udaljene od ruskih linija fronta, iako američki zvaničnici kažu da je Ukrajina igrala odlučujuću ulogu u planiranju i izvođenju tih napada.

Curenje će oštetiti odnose Ukrajine i SAD?

Ali na početku rata, ukrajinski zvaničnici nisu bili voljni da podele svoje borbene planove sa Sjedinjenim Državama, strahujući od curenja informacija, rekli su američki i evropski zvaničnici. Još prošlog leta, američki obaveštajni zvaničnici su rekli da često bolje razumeju vojne planove Rusije nego ukrajinske.

Zabrinuti da bi deljenje njihovih operativnih planova takođe moglo da ukaže na slabosti i obeshrabruje nastavak podrške SAD, Ukrajinci su ih pažljivo čuvali čak i dok američke obaveštajne službe prikupljaju precizne detalje o tome šta Kremlj naređuje i ruski komandanti planiraju.

Razmena obaveštajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Država značajno je popustila prošle jeseni, a dve zemlje blisko sarađuju na opcijama za ukrajinsku ofanzivu.

Ali curenje obaveštajnih podataka ove vrste, objavljeno na društvenim mrežama i dostupno širom sveta, sigurno će štetiti razmeni obaveštajnih podataka između Ukrajine i Sjedinjenih Država.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading