BLIZU SMO?! Četiri znaka ukazuju na tektonske promene: Na Istočnom frontu više ništa neće biti isto!

Autor:

Svet

15.11.2022

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Ukrajina mogle bi da sednu za pregovarački sto prvi put posle aprilskih razgovora u Ankari, koji su okončani bez uspeha.

BLIZU SMO?! Četiri znaka ukazuju na tektonske promene: Na Istočnom frontu više ništa neće biti isto!

Foto: Tanjug/AP

Na ovakav zaključak upućuju bar četiri indirektna znaka koja bi mogla da budu uvod u kraj rata na istoku Ukrajine.

1. Pregovori SAD i Rusije

Da Kijev neće sesti za pregovarački sto bez, ako ne direktnog nagovora, a ono bar zelenog svetla Vašingtona više manje je jasno svima koji pažljivije prate svetske geopolitičke prilike, a takvi signali poslednjih nedelja stižu u znatno većoj meri nego ranije.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema pisanju ruskog lista Komersant, koji se poziva na neimenovane izvore, direktni pregovori Moskve i Vašingotna održavaju se u Ankari, a u svemu učestvuju i prvi čovek Spoljnoobaveštajne ruske službe Sergej Nariškin.

Da je to svakako korak u dobrom pravcu i korak bliže mirovnim pregovorima svedoči i to što su se poslednji put ruska i američka delegacija sastale su se u Ženevi 10. januara radi razgovora o bezbednosnim garancijama.

Kako je Republika već pisala, pregovori Moskve i Vašingtona po pitanju sankcije Ruskoj Federaciji već neko vreme odvijaju se van radara javnosti, a to je dodatni pokazatelj da bi Vašington uskoro mogao Kijevu da da odobrenje da sedne za pregovarački sto.

2. Izjave

Uprkos brojnim izjavama lidera u Vašingtonu i Briselu da je na Kijevu da odluči da li će i kako pregovarati sa Moksvom, čini se da neformalnim kanalima stižu sasvim drugačije poruke.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

Tako je Vol Strit Žurnal nedavno objavio detalje da je Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, preporučio Zelenskom da počne da "razmišlja o realnim zahtevima i prioritetima za pregovore, uključujući reviziju zacrtanog cilja Ukrajine o povratku Krima“.

Sličnu informaciju, kako je Republika takođe pisala, nedelju dana ranije objavio je Vašington post koji je, pozivajući se na neimenovane izvore, obelodanio da su Sjedinjene Američke Države naložile ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ne zatvara vrata za pregovore sa Rusijom.

3. Zima 

Da su Moskva i Kijev blizu razgovora za pregovaračkim stolom uprkos tome što obe strane daju izjave da ne odustaju od svojih početnih pozicija, može se indirektno zaključiti i na osnovu članka koji je objavio Njujork tajms.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema tom članku, o čemu je Republika takođe pisala, visoki zvaničnici administracije Džoa Bajdena uvereni su da će ratne operacije na bojnom polju utihnuti zbog dolaska zime, što može otvoriti vrata pregovorima.

Zimska pauza mogla bi trajati i šest meseci. Kiša i meko tlo krajem novembra usporiće kretanje obe vojske. Zatim, kako temperature budu padale i zemlja se smrzavala, cisternama i kamionima će biti lakše da se kreću. Već vidite da hladnije vreme u Ukrajini malo usporava stvari - rekao je novinarima prošle nedelje Kolin H. Kal, američki zvaničnik.

4. Podeljen Zapad

Dodatni razlog zašto postoji verovatnoća da će predstavnici Moskve i Kijeva razgovarati u ne tako dalekoj budućnosti, predstavlja i činjenica da je politički Zapad nema zajednički stav o tome kakav bi rasplet trebalo očekivati za Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

 

Toga je svesna i administracija američkog predsednika Džo Bajdena, čiji su savetnici u nekoliko navrata upozoravali na mogućnost da pojedini evropski lideri skrenu sa kursa Vašingtona, ukoliko Bela kuća bude nastavila da insistira na ratnim operacijama.

Američki zvaničnici opisali su situaciju u glavnim gradovima EU kao sve nestabilniju. Njihova procena je da bi, ukoliko bi evropski saveznici počeli da preispituju svoju ulogu u podržavanju režima u Kijevu, Rusiji bila data dodatna "poluga uticaja" - kaže se u izveštaju koji je objavio "Politiko" a preneli ruski mediji.

Ima li se sve navedeno u vidi, čini se da su pregovori Moskve i Kijeva izvesni, ali je u ovom trenutku teško predvideti kako bi oni mogli da se odigraju i pod kojim uslovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading