ZAPAD PUŠTA ZELENSKOG NIZ VODU?! Kijev pred teškim izborom - loše vesti za ukrajinskog predsednika: "REŠIĆE SE SVOJE MARIONETE KAD IM NE BUDE POTREBAN"!

Autor:

Svet

07.11.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informaciju da su Sjedinjene Američke Države naložile ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da ne zatvara vrata za pregovore sa Rusijom, koju je objavio Vašington post, pojedini političari na Zapadu već tumače kao puštanje "Zelenskog niz vodu".

ZAPAD PUŠTA ZELENSKOG NIZ VODU?! Kijev pred teškim izborom - loše vesti za ukrajinskog predsednika: "REŠIĆE SE SVOJE MARIONETE KAD IM NE BUDE POTREBAN"!

Foto: Tanjug/AP/profimedia/printscreen

Džo Bajden Volodimir Zelenski Vladimir Putin

Visoki zvaničnici administracije američkog predsednika Džo Bajdena na privatnim sastancima ohrabrili su ukrajinskog predsednika da otpočne pregovore sa Rusijom, a ta informacija poput bombe odjeknula je u većini Zapadnih mejnstrim medija.

"Zamor od Ukrajine"

Prema navodima Vašington posta, koje su preneli vodeći svetski mediji, visoki funkcioneri SAD preneli su poruku zvaničnom Kijevu da je došlo "do zamora od Ukrajine" i da bi pomoć toj zemlji mogla da bude dramatično smanjena ukoliko Zelenski odbije da pregovara sa Ruskom Federacijom.

Takva opcija, međutim, sudeći bar prema izjavama Zelenskog, zatvorena nakon što je Rusija održala referendume i anektirala četiri oblasti na istoku Ukrajine.

Republika

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

 

Slične izjave do skora su dolazile i od drugih Zapadnih lidera, poput generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je nedavno indirektno odbacio mogućnost da Kijev popusti Vladimiru Putinu.

- Ne smemo da zaboravimo - ako Putinova Rusija zaustavi borbe, zavladaće mir. Ako Ukrajina obustavi borbu, prestaće da postoji kao nezavisna država - rekao je svojveremeno Stoltenberg.

Sa druge strane, nakon najnovijih informacija do kojih su došli mediji, čini se da se klima menja i da Zelenski više nema bezrezervnu podršku najvećih svetskih sila na Zapadu.

Američka marioneta

Na to je ukazao i lider francuskih Patriota Florian Filipot, koji je ocenio da će Vašington prestati da podržava Zelenskog čim im ne bude potreban.

Republika

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/printscreen

 

- Američka vlada počinje da se umara od Zelenskog i traži od njega da pregovara sa Rusijom! Kada SAD više ne bude trebala njena marioneta, oni će ga se, kao i uvek, otarasiti! - napisao je Filip na Tviteru.

Nelagodna pozicija ukrajinskog predsednika mogla bi da bude još teža ukoliko na izborima na sredini mandata američkog predsednika Bajdena pobede republikanci.

"Ni jedan peni"

- Ni jedan jedini peni neće otiću u Ukrajinu ako republikanci ponovo preuzmu kontrolu nad Kongresom na izborima u utorak - rekla je republikanka Tejlor Grin.

Da ni Evropa nije preterano oduševljena produžetkom rata u Ukrajini svedoče i reči španskog ministra spoljnih poslova Hoze Manuela Albaresa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Evropljani su „jedinstveni u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, kao i u težnji da se „mir u Ukrajinu vrati što je pre moguće“. Mi, Evropljani, spremni smo da sednemo za pregovarački sto sa Rusijom u svakom trenutku - naveo je diplomata, prenosi Tas.

Kada je reč o zvaničnom stavu Berlina, portparol nemačke vlade rekao je da je na Kijevu da odluči da li će i kada održati pregovore o mirovnom sporazumu sa Rusijom.

Pregovori nakon bitke za Herson?

List La Republika naveo je da SAD i NATO smatraju da bi pokretanje mirovnih pregovora o Ukrajini bilo moguće ukoliko Kijev povrati Herson, strateški važan grad na Dnjepru koji bi Kijevu omogućio dalji napredak ka Krimu.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

 

Kremlj: Bez komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je pisanje Zapadnih medija.

- Pa, ne znamo da li je to tako ili ne. Još jednom ponavljam da ima nekih istinitih izveštaja, ali pre svega su apsolutne spekulacije. Tako da nismo u poziciji da ovo komentarišemo a da ne budemo siguran da to zaista odgovara stvarnosti - rekao je Peskov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading