TRI PRSTENA ODBRANE DNJEPRA - DETALJI RUSKE TAKTIKE: Ovo je za Kremlj pitanje života i smrti, prekretnica na Istočnom frontu!

Autor:

Svet

12.11.2022

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska armija formiraće tri prstena odbrane na levoj obali reke Dnjepar nakon što je najviše državno rukovodstvo donelo iznenađujući i iznuđenu odluku da povuče trupe iz Hersona, smatraju analitičari.

TRI PRSTENA ODBRANE DNJEPRA - DETALJI RUSKE TAKTIKE: Ovo je za Kremlj pitanje života i smrti, prekretnica na Istočnom frontu!

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Bitka svih bitaka, koja bi po oceni upućenih mogla da odluči sudbinu rata u Ukrajini odigraće se na levoj obali reke Dnjepar gde su se ruske trupe povukle nakon odluke šefa Kremlja Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua da se napuste odbrabmene pozicije u Hersonu, strateški važnom gradu na jugu Ukrajine koji je najveća tranzitna linija ka Krimu koji je Rusija anektirala još 2014. godine

Težak zadatak

Prema mišljenju analitičara, za razliku od Harkova, koji su snage ukrajinske armije uspele da povrate jer su naspram sebe imale trupe sastavaljene prevashodno od lokalne policije, osvajanje Hersona i dalji proboj ka Krimu biće znatno izazovniji zadatak.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

 

Već sama činjenica da je reka Dnjepar geografski gledano neprolazna barijera za masovan napad dovoljno govori o težini izazova koji se postavlja pred donosiocima odluka u Kijevu, a ionako težak zadatak dodatno otežava i to što je Ruska Federacija već uspela da formira tri odbrambene linije na levoj obali Dnjepra.

Prema rečima Jurija Butusova, poznatog ukrajinskog ratnog dopisnika, prvu liniju ruske odbrane čine elitne formacije.

- 45. specijalna brigada, 90. tenkovska divizija, 19. streljačka divizija, padobranske jedinice, svi zajedno broje između 20.000 i 30.000 ljudi - navodi Butusov, prenosi Kijev post.

Prema njegovim rečima u drugoj borbenoj ruskoj liniji nalaze se iskopani rovovi sa teškom artiljerijom.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/TheTimeOfCapital

 

- Treću liniju odbrane čine pokretne rezerve. Odbrambena strategija ima za cilj da iskoristi prostor i rezerve da obuzdaju napad, a zatim da tuku artiljerijom - dodao je on.

Koliko je složen zadatak pred ukrajinskom armijom govore i podaci sa društvenih mreža o rušenju Antonovskog mosta, ključne saobraćajnice koja povezuje Herson sa istočnom obalom Dnjepra, o čemu je Republika već pisala.

Peskov: Nije stramota

Inače, rusko povlačenje iz Hersona danima je udarna tema u svetskim medijima, a sada se o tome oglasio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li se Rusija obrukala povlačenjem iz Hersona, Peskov je kratko odgovorio:

- Ne, ne.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Komentarišići negativne ocene nekih analitičara povodom odluke o povlačenju vojske on je rekao da stručnjaka ima puno i mnogo različitih mišljenja, ali da se specijalna operacija nastavlja.

- Ima raznih eksperata, ima onih koji govore kao vi, drugih koji govore nešto drugo, ne bismo komentarisali sada ni jedne ni druge, specijalna operacija se nastavlja - rekao je on.

Peskov je podsetio da je Hersonska oblast subjekat Ruske Federacije, taj status je potvrđen i ne može biti nikakvih izmena.

- To je subjekt Rusije Federacije. Zakonodavno je taj status potvrđen, određen. Tu ne može biti nikakvih promena - rekao je Peskov na pitanje da li Rusija nastavlja da tretira Hersonsku oblast kao svoju teritoriju i da li će i pravno definisati status oblasti sa desne strane Dnjepra.

Rusko ministarstvo: Završeno je

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros u 5.00 sati po ruskom vremenu završeno prebacivanje jedinca ruske vojske na levu obalu Dnjepra.

- Na području Hersona jutros u 5.00 sati po moskovskom vremenu završeno je prebacivanje jedinica ruske vojske na levu obalu reke Dnjepar. Ništa od vojne tehnike i naoružanja nije ostalo na desnoj obali. Svi ruski vojnici prebacili su se na levu obalu Dnjepra. Snage su zauzele ranije pripremljene položaje - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Takođe se ističe da gubitaka u ljudstvu nije bilo.

- Gubitaka u ljudstvu, naoružanju, vojnoj tehnici i materijalnim sredstvima nije bilo. Svim civilima koji su želeli da napuste desnu obalu pružena je pomoć u evakuaciji - istaklo je Ministarstvo.

Kako se dodaje, ukrajinska vojska je u prethodna dva dana napredovala ne više od 10 kilometara u dva dela Hersonske oblasti.

Tokom prebacivanja na levu obalu oboreno je 28 projektila ispaljenih iz raketnog lansera „Himars“ i još pet preusmereno kako ne bi pogodili ciljeve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading