ISPOD RADARA! OTKRIĆE KOJE MENJA SVE: Američke banke posluju sa Rusima uprkos sankcijama, PROCURILI SVI DETALJI!

Autor:

Svet

11.11.2022

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke vlasti zatražile su iza kulisa od banaka u SAD da nastave sa poslovanjem sa ruskim kompanijama uprkos zvanično uvedenim sankcijama, zbog straha od globalne ekonomske katastrofe, tvrdi Blumberg pozivajući se na izvore u američkom Ministarstvu finansija i Stejt departmentu.

ISPOD RADARA! OTKRIĆE KOJE MENJA SVE: Američke banke posluju sa Rusima uprkos sankcijama, PROCURILI SVI DETALJI!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spremio udar na Vladimira Putina

Kako prenose pojedini ruski mediji pozivajući se na izveštaj Blumberga, zahtevi van radara javnosti upućeni su JP Morganu i Sitigrupu, multinacionalnim bankarskim holdinzima sa sedištem u Njujorku od kojih se traži da pružaju bar osnovne bankarske usluge poput transfera novca i konverzuje valuta ruskim kompanijama Gasprom, Uralkali i PosArgo.

Globalna glad

- Nastavak saradnje sa nekim ruskim kompanijama je neophodan kako bi se izbeglo masovno umiranje od gladi na planeti - rekao je Džejms O'Brajan, šef kancelarije za koordinaciju sankcija američkog Stejt departmenta. 

Republika

Foto: Telegram/printscreen/Mash

 

Sa druge strane, kongresmen Bred Šerman nedavno je otvoreno optužio JP Morgan i Sitigrup da su iskoristili "rupu" u sankcijama i zajedno sa grupom svojih kolega pozvao na striktno poštovanje zabrane poslovanja sa ruskim kompanijama. 

Komentarišući poslovnu saradnju američkih banaka i ruskih velikih korporacija, ruski stručnjak Vitalij Tepikin kaže da iza svega stoji zakulisni pritisak američkog Kongresa.
 
- I JP Morgan i Sitigrupa su ranije izneli svoj stav o prestanku poslovanja u Rusiji. Prethodno su kongresmeni optužili šefa JP Morgan Džejmija Dajmona i njegovog kolegu iz Sitigrupa da ne poštuju sankcije. Braneći se od oštrih napada, Dimon je odgovorio da je „pratio uputstva američke vlade, od njega je zatraženo da to uradi". Ovim odgovorom, izvršni direktor JP Morgan je efektivno pretvorio interno kancelarijsko uputstvo u javno - konstatuje ruski stručnjak.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kako navodi ruski portal aif.ru, prećutne preporuke američkih vlasti sz razumljive.

- Gasprom, PosAgro, Uralkali su previše važni za globalnu ekonomiju. Štaviše, ova lista se može proširiti i u praksi je mnogo više takvih ruskih kompanija. Isti „Uralkali" čini glavnu svetsku proizvodnju potašnih đubriva, bez kojih će poljoprivreda Sjedinjenih Država, Zapadne Evrope, Indije, Kine zaista početi da se savija. A kalijum hlorid ima širu primenu - neophodan je u farmaceutskoj, hemijskoj i drugim industrijama. Stoga će se ova politika „dvostrukih standarda" Sjedinjenih Država nastaviti - navodi se u članku.

Dugačak spisak

Kako se objašnjava, Rusija ne samo da je "svetska benzinska pumpa", već i i "globalni nuklearni reaktor", ali i "svetska žitnica".

- Rosatom je zauzeo vodeću poziciju u snabdevanju tehnologijama i izgradnju nuklearnih elektrana, Rusija je odmah iza SAD po izvozu visokotehnoloških vojnih proizvoda i to uprkos zabranama, Rusija uspešno snabdeva inostrana tržišta kozmetikom, optičkim kablovima, raketnim motorima, helikopterima, softverom... Vlasti SAD će, po svemu sudeći, morati da sastave podugačak spisak ruskih kompanija, kojima, da bi izbegle „globalnu katastrofu", američke banke moraju da budu lojalne, bez obzira na sankcije koje su uvele te iste američke vlasti - konstatuje ruski portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading