GUBE LI DEMOKRATE KONGRES?! Ključni izbori u SAD, prelomni trenutak za Bajdena - evo šta kažu ankete!

Autor:

Svet

08.11.2022

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnjim izborima ne odlučuje se o Bajdenovom predsedničkom mandatu, ali se često smatraju referendumom o njegovom radu u Beloj kući.

GUBE LI DEMOKRATE KONGRES?! Ključni izbori u SAD, prelomni trenutak za Bajdena - evo šta kažu ankete!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Džozef Bajden, izbori u SAD

U Americi se danas održavaju izbori za kompletan Predstavnički dom, trećinu mesta u Senatu i više hiljade funkcija na državnom i saveznom nivou.

Demokratska stranka na čijem je čelu predsednik Džozef Bajden trenutno čini većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

Na današnjim izborima ne odlučuje se o Bajdenovom predsedničkom mandatu, ali se često smatraju referendumom o njegovom radu u Beloj kući. Rezultati izbora će u velikoj meri odrediti koliko će Bajden moći da uradi u preostale dve godine svog mandata.

Šta znači poraz za demokrate?

Ukoliko demokrate ne budu imale potrebnu većinu u Kongresu time će biti ozbiljno otežano predsedniku da donosi zakone ili da predlaže važne kandidature, poput sudija Vrhovnog suda.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarati ranije je izjavio da Kongres neće ispisivati "blanko čekove Ukrajini" ukoliko njegova stranka trijumfuje na izborima.

Predstavnički dom odlučuje o kojim zakonima će se glasati, dok Senat može da ih blokira ili odobri, potvrdi predsednikova naimenovanja ili da povede bilo kakvu istragu o šefu Bele kuće.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP/fotomontaža/E.DELIBAŠIĆ

Donald Tramp, Džozef Bajden

Ankete naginju ka "crvenom"

Rezultati posljednjih anketa ukazuju na to da bi republikanci mogli da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, ali da bi demokrate mogle da zadrže Senat.

Od 435 mesta u Predstavničkom domu, većinu bezbedno drže obe stranke, a trenutno se bore za samo 30 poslaničkih. Od ključne važnosti biće mesta u državama poput Pensilvanije, Kalifornije, Ohaja i Severne Karoline. Prema procenama, najbitnije izborne trke vodiće se u državama Nevada, Arizona, Dđordžija i Pensilvanija.

Bajden i Tramp se obratili na završnim predizbornim skupovima

Predsednik Džozef Bajden, demokrata, i bivši predsednik Donald Tramp, republikanac, obratili su se na završnim predizbornim skupovima.

- Danas se suočavamo sa prelomnim trenutkom - poručio je Bajden na stranačkom mitingu u okolini Vašingtona, prenosi BCC.

On je upozorio da će, ako republikanci pobede na izborima za Kongres, demokratija u Americi biti oslabljena i pozvao birače da "glasaju za njenu odbranu".

Tramp je uoči izbornog dana prisustvovao mitingu republikanaca u Ohaju, gde je nagovestio da će objaviti kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine u toku sledeće nedelje.

On je okupljenima poručio da ako podržavaju nazadovanje i pad Amerike, onda "apsolutno treba da glasaju za radikalnu levicu, lude ljude" a ako žele da "zaustave uništavanje zemlje" njihov glas treba da ide republikancima.

Trampovoj stranci potrebno je samo pet mesta da bi osvojila većinu u Predstavničkom domu i samo jedno dodatno mesto kako bi preuzela kontrolu u Senatu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading