AMERIKA BIRA ČLANOVE KONGRESA: Tramp najavio važnu objavu, Bajdenu pada popularnost!

Autor:

Svet

08.11.2022

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se održavaju međuizbori u SAD.

AMERIKA BIRA ČLANOVE KONGRESA: Tramp najavio važnu objavu, Bajdenu pada popularnost!

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp je u svom poslednjem obraćanju, dan uoči američkih međuizbora u utorak, sa bine u Ohaju izrazio podršku republikanskim kandidatima na izborima, navodi Bi-Bi-Si.

- Velika država Ohajo je pod opsadom - rekao je Tramp, govoreći u poslednjim trenucima pred međuizbore za ceo Predstavnički dom i deo Senata. Tramp je pohvalio Džej Di Vensa, rizičnog kapitaliste koji je napisao najprodavanije memoare 2016. i koji se kandidovao za državni Senat.

Vens je malo ispred svog demokratskog protivnika Tima Rajana, kongresmena sa 10 mandata koji je bio iznenađujuće konkurentan u ovoj republikanskoj državi. „Glasaćete za neverovatnu listu pravih republikanaca Amerika prva na glasanju“, rekao je bivši američki predsednik.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

„Republikanci će uzeti novac od kartela, a demokrate od policije“

Tramp je opširno govorio o imigraciji na mitingu u Ohaju. On je optužio predsednika Bajdena i demokrate da ne čine dovoljno da spreče migrante i drogu da uđu u SAD preko meksičke granice. Skoro smo to zaustavili“, tvrdi on i dodaje: „Imali smo najsigurnije granice ikada“.

Bivši američki predsednik je rekao da će republikanci "oduzeti novac kartelima", dok će demokrate "oduzeti novac policiji".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

O neredima na Kapitolu: Samo sam držao miran govor

Govoreći o napadu svojih pristalica na Kongres, Tramp je rekao da je sve što je uradio „bio razgovor“. Reč je o neredima na američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine, kada su njegove pristalice uletele u zgradu u pokušaju da spreče potvrdu izborne pobede predsednika Džoa Bajdena.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Neredi

Sve što sam uradio je da sam govorio, mirno i patriotski“, rekao je Tramp. Bivši predsednik je još jednom ustvrdio da su oni koji ga istražuju za taj događaj „politički hakeri i nasilnici”.

Bilo je nekih spekulacija, koje postoje već neko vreme, da bi Tramp mogao da objavi svoju drugu ponudu za Belu kuću. Tramp je najavio da će drugu nedelju imati "važno saopštenje".

Bajdenu pada popularnost

Javna podrška američkom predsedniku Džou Bajdenu pala je juče na 39 odsto u anketi Rojters/Ipsos, što je povećalo očekivanja među nestranačkim prognostičarima da će se njegova Demokratska partija suočiti sa porazom na izborima na sredini mandata.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Džo Bajden

Dvodnevna nacionalna anketa pokazala je da je odobravanje Amerikanaca za Bajdenovo rukovanje predsedničkim mestom palo za jedan poen, što se približilo najnižoj tački njegovog mandata. Bajdenova nepopularnost utiče i na rašireno mišljenje da će republikanci osvojiti kontrolu nad Predstavničkim domom, a možda i Senatom SAD.

Prognoza: Republikanci bi lako mogli da osvoje većinu u Predstavničkom domu
Centar za politiku Univerziteta Virdžinije predvideo je juče da bi republikanci lako mogli da osvoje većinu u Predstavničkom domu i neznatnu većinu u Senatu. Kontrola čak i nad jednim domom Kongresa bi republikancima dala moć da zaustave Bajdenovu zakonodavnu agendu.

Preuzimajući dužnost u januaru 2021. godine usred pandemije covid-19, Bajden se suočio sa ekonomskim ožiljcima globalne zdravstvene krize, uključujući vrtoglavu inflaciju. Ove godine, odobravanje njegovog predsedničkog mandata palo je na čak 36 odsto u maju i junu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Šta Amerikanci vide kao najveći problem?

U ovonedeljnoj anketi Rojters/Ipsos, oko trećine ispitanika navela je ekonomiju kao najveći problem zemlje, dok je samo 10 odsto navelo kriminal. Otprilike jedan od 15 rekao je da je najveći problem ukidanje prava nacije na abortus, nakon odluke Vrhovnog suda u junu kojom su ukinuta prava na abortus širom zemlje.

Anketa Rojters/Ipsos sprovedena je onlajn širom Sjedinjenih Država i anketirala je 1.004 odrasle osobe, uključujući 424 demokrata i 390 republikanaca. Margina greške je plus/minus 4 procenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading