DA LI PUTIN GUBI ENERGETSKI RAT?! NEVEROVATAN OBRT U CENI GASA: Ovaj pad neće stati, objavljena 3 scenarija

Autor:

Svet

29.10.2022

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa će u narednim decenijama biti okrenuta obnovljivim izvorima energije i foslinim gorivima sa Bliskog istoka i iz SAD.

DA LI PUTIN GUBI ENERGETSKI RAT?! NEVEROVATAN OBRT U CENI GASA: Ovaj pad neće stati, objavljena 3 scenarija

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Prema navodima ruskih eksperata Vladimir Putin gubi energetski rat, a tome u prilog ide činjenica da je cena evropskog gasa bila negativna zahvaljujući izrazito visokoj ponudi.

Dobavljači gasa početkom ove nedelje na sat vremena bili su spremni da plate oko 16 evra/MWh svakom ko želi da povuče gas.

Nakon što je u avgustu cena gasa u Evropi dostigla više od 300 evra/MWh, pad na negativnu cenu od 16 evra/MWh neverovatan je obrt, iako je to plaćanje kupcima za kupovinu gasa potrajalo samo sat vremena.

Još nije došlo do tako drastičnog pada cene gasa za kupovine po fjučers ugovorima u budućnosti, ovo sugeriše na energetski poraz Rusije koji će biti dramatičniji od simboličnog pada cene gasa zabeleženog u nedelji iza nas, prenosi Mondo pisanja Jutarnji list.

Međunarodna agencija za energiju (IEA – International Energy Agency) objavila je specijalni izveštaj na 524 stranice u kojem je razradila tri različita energetska scenarija za naredne decenije, a ni u jednom od tih scenarija ukupni izvoz fosilnih goriva iz Rusije više se nikada neće vratiti na nivo iz 2021.

IEA procenjuje da će se prihodi Rusije od izvoza ključnih energenata prepoloviti do 2030. godine, sa prethodnih 75 milijardi dolara na 30 milijardi. Tu pad neće stati. Kako će se Evropa sve više okretati obnovljivim izvorima te fosilnim gorivima sa Bliskog istoka i iz SAD, nestaće dominacija Rusije u svetskoj trgovini energentima, prognozira hrvatski medij.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

29.10.2022 15:19

Bas me zanima sta ce pisati sledece godine i koji scenariji ce se predstavljati. Ovo deluje kao crtani, u narednih 5 godina eu nema sanse da napravi terminale za lng, nemaju uglja nemaju nuklearnog goriva i Rusima ce se prepoloviti prihod a nikako da shvate da eu nije svet i npr trenutno je cena nafte oko 80 dolara a Rusima je isplativo da prodaju po 20ak. Jos samo jedno treba da shvate oni Rusima ne trebaju nego obratno odnosno mnogo vise eu zavisi od rusa no obratno. I ko je na gubitku? Ili ko ce iako je i sada biti na mnogo vecem gubitku?

Beli

29.10.2022 18:53

@Crni - @Crni Ako je Hrvatska uspjela u običnim uvjetima sagraditi LNG terminal kapaciteta 2,6 mlrd m3 za 18 mjeseci, koliko će trebati Njemačkoj, u uvjetima biti ili ne biti, da sagrade takav ili sličan?