ZAPAD MISLI DA SE PUTIN SROZAO, A ON IM U VELIKOM GOVORU PORUČIO JEDNO: Predsednik Rusije odlučio da "skine rukavice" - je li ovo poslednje upozorenje?!

Autor: Republika

Svet

28.10.2022

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin u novom velikom govoru nije nastupio oštro kako se očekivalo, ali je poruku ipak poslao.

ZAPAD MISLI DA SE PUTIN SROZAO, A ON IM U VELIKOM GOVORU PORUČIO JEDNO: Predsednik Rusije odlučio da "skine rukavice" - je li ovo poslednje upozorenje?!

Foto: Tanjug/AP, Youtube

Srđa Trifković i Draža Anđelković o govoru Vladimira Putina

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, obratio se juče na panelu moskovskog instituta Valdai, a govor je pratio ceo svet.

Portal Republika.rs otkriva šta je sve ruski lider hteo da poruči velikim govorom i kako se to čulo na Zapadu.

Kako je i najavljeno, Putin je pričao o situaciji u Ukrajini, nuklearnom naoružanju, bezbednosnim pretnjama, saradnji sa Kinom...

Sve vreme svog govora Putin je delovao opušteno i samouvereno, iznosio je podatke sa terena, ali njegov govor ipak nije odjeknuo kao neka prethodna obraćanja. Činjenica je da se danas ne piše se i ne priča se o krupnim porukama ruskog predsednika, a bilo ih je. 

Kada ovaj nastup uporedimo sa čuvenim govorom u Minhenu 2007. godine kada je Vladimir Putin odavao utisak samouverenog čoveka na čelu moćne zemlje koja je na putu oporavka i na putu povratka u redove velikih sila, primetan je daleko manji efekat. Minhenski govor je imao ogromnog odjeka, bez obzira da li sa odobravanjem ili ne, ali u najmanju ruku na Zapadu je bio priman sa znatnim uvažavanjem.

Jučerašnji govor, slažu se stručnjaci, nije odzvonio istim intenzitetom.

Politički analitičar Dragomir Draža Anđelković smatra da je ovakav efekat stvoren jer tokom jučerašnjeg govora Vladimir Putin nije nastupio u dovoljno meri oštro kako se očekivalo i najavljivalo.

Naglašava da je i pored toga predsednik Rusije izneo indirektne pretnje Zapadu, ali da se boji da nije shvaćen.

- Putinov govor nije bio nimalo ofanzivan, šta više bio je defanzivan. Imao je sve vreme retoriku upozorenja. E, sad da li je to poslednje upozorenje Zapadu ostaje nam da vidimo - kaže za Republiku srpski analitičar.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Youtube

Draža Anđelković o govoru Vladimira Putina

Kako naš sagovornik dodaje, predsednik Rusije je bio smiren i nije bilo čak ni zastrašujuće neverbalne komunikacije.

- Mnogi se sad bave neverbalnom komunikacijom, ali bilo bi dobro da pogledaju u svoje dvorište. Bajdenova neverbalna komunikacija na primer jasno govori u kojem je stanju američko društvo, ali to izgleda nije ničija tema. Putin je nastupio smireno i izneo činjenice - navodi Anđelković.

Na pitanje o direktnim uvredama na račun bivše britanske premijerke Liz Tras, koju je Putin nazvao "ludačom" ili Nensi Pelosi koju je nazvao "babom", Anđelković kaže da je Putin rešio da skine rukavice.

- Do sada je on i ruske neprijatelje zvao partnerima, ali ako neko preti nuklearnom bombom Rusiji, onda valja te ljude nazvati pravim imenom. Istina je i da neke osobe pokušavaju da izazovu sa namerom sledeći svetski sukob, pa moraju da čuju kako se kotiraju u Putinovoj glavi - zaključuje Dragomir Anđelković.

Istoričar Srđa Trifković smatra da je jučerašnji Putinov govor spreman kao ofanzivan, ali da je odjeknuo potpuno drugačije. Kako navodi, pitanje je koliko "moćna sila sve stvari drži u svojim rukama".

- Postoji izvestan raskorak između Putinovog ličnog kredibiliteta i njegovog nastupa. Ovaj govor je retorički snažan, ali dolazi u trenutku kada se i među Rusima blagonakonim njemu, a i među protivnicima Rusije koji su na Zapadu zbili redove, stvorio utisak o znatnoj slabosti ruskog predsednika zbog do sada neuspešno vođene specijalne operacije u Ukrajini - objašnjava Srđa Trifković i dodaje:

- Da se izrazim vrlo brutalno - Zapad, koji je oličen pre svega u vašingtonskim pobornicima globalnog hegemonizma, ranije ga je mrzeo, ali poštovao, a sada ga mrze i misle da je njegov kredibilitet znatno srozan.

Foto: Tanjug/AP

Srđa Trifković o govoru Vladimir Putina

Prema rečima srpskog istoričara, ovaj govor neće imati nikakvog naročitog efekta, jer do sada su Rusi i u izjavama Marije Zaharove i u izjavama Dmitrija Peskova u mnogo navrata povlačili neke crvene linije koje su pređene, pa ništa nije učinjeno. Realizacija projektovanja ruske moći čak i u njenom najbližem okruženju ne ide dobro.

Trifković naglašava da je sada kritična situacija i unutar Rusije, gde i u Kremlju čak ima previranja, te Putinov status nije osiguran na duže staze. Ta slabost se ne uklapa ni sa neverbalnim stavom opuštenosti.

- Prisutan je bio juče pri govoru taj samouvereni i opušteni govor tela ruskog predsednika. Moguće da je to dosta pažljivo koreografisano. Prikazao se kao da nije u grču, da je stari Putin, ali okolnosti su drugačije - objašnjava Srđa Trifković.

Kako je došlo do vrlo značajnog spuštanja retoričkog nivoa kada Vladimir Putin Liz Tras naziva "ludačom", a Nensi Pelosi "babom".

- To su oblici retoričkog zaleta koji neće biti zabeleženi kao briljantni momenti u njegovoj karijeri. Bilo bi daleko bolje da je sačuvao dostojanstvenu distancu i neki oblik državničkog odnosa prema ljudima za koje očigledno smatra da mu nisu dostojni - kaže naš sagovornik.

Naš sagovornik zaključuje da bi ovakav govor nekada ostavio traga, ali u kontekstu slabosti ruske pozicije na frontu u Ukrajini to je neupotrebljivo.

Šta je Vladimir Putin rekao o Liz Tras

Tokom kometarisanja upotrebe nuklearnog oružja u okviru velikog govora predsednik Rusije Vladimir Putin je bivšu premijerku Velike Britanije nazvao "ludačom".

- Dokle god postoji nuklearno oružje, postoji i rizik od korišćenja. CIljevi su primitivni, razlozi upotrebe su bitniji. Već sam govorio o diktatu zapadnih sila koje pritiskaju svakoga u međunarodnoj organizaciji, čak i svoje saveznike. Pritiskaju Rusiju, teraju nas da se povinujemo njihovoj volji - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, retorika da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje se koristi zbog uticaja na njene saveznike i partnere.

- Hoće da ih uvere da smo mi primitivni i da želimo da upotrebimo nuklearno oružje. Nismo nikad ništa rekli o upotrebi nuklearnog oružja, uvek smo govorili o odgovoru. Liz Tras, bivša premijerka Velike Britanije je direktno govorila da Velika Britanija jeste nuklearna sila i da bi mogli da ga upotrebe, ali niko nije reagovao na to. Ludača! Niko je nije ispravio, svi su ćutali - rekao je on.

Vladimir Putin o Nensi Pelosi

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin uvredio Nensi Pelosi

Komentarišući posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, ruski lider Vladimir Putin je ukazao na iracionalnost postupaka Vašingtona.

- Zašto je ta baba (Pelosi) morala da se mota po Tajvanu kako bi isprovocirala Kinu na neku vrstu uzvratne reakcije, dok u isto vreme sa Rusijom ne mogu nikako da regulišu odnose zbog onoga što se dešava u Ukrajini? Gluposti. Izgleda li da u svemu tome ima neke suptilne duboke ideje? Mislim da nema. To je sve glupost. Samopouzdanje i osećaj nekažnjivosti - to je ono što leži u osnovi ovakvih iracionalnih postupaka – dodao je on.

Prema Putinovim rečima, svi gestovi koji se povezuju sa posetom visokih zvaničnika Sjedinjenih Država Tajvanu u Rusiji se doživljavaju kao provokacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading