MALO POZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ILONA MASKA! Sa 10 godina napravio prvu video-igricu, a ovo mu je poreklo!

Autor:

Svet

28.10.2022

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ilon Mask je multimilijarder koji je svoje bogatstvo stekao do svoje 31. godine.

MALO POZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ILONA MASKA! Sa 10 godina napravio prvu video-igricu, a ovo mu je poreklo!

Foto: Tanjug/AP

Najbogatiji čovek na svetu rođen je 28. juna 1971. godine u Pretoriji u Južnoj Africi kao najstariji od troje dece. 

Majka Mej Mask je kanadskog porekla i poznata je nutricionistkinja i model, a otac mu je južnoafrički inženjer. 

Nakon razvoda roditelja, Mask je živeo sa ocem, ali ga je kasnije nazvao "užasnim ljudskim bićem koji je radio najgore stvari koje se mogu zamisliti".

Foto: YouTube/Printscreen

Mej Mask

Teško detinjstvo

Ilon Mask je pohađao privatnu pripremnu školu Vaterkloof House na engleskom jeziku, počeo je godinu dana ranije, a kasnije je diplomirao u srednjoj školi za dečake u Pretoriji. Kao knjiški moljac, stekao je malo prijatelja na tim mestima.

- Navukli su mog najboljeg prijatelja da me izvuče iz skrovišta kako bi me mogli prebiti. I to  boli - rekao je o svom detinjstvu.

Foto: Printskrin: Youtube/ PandoDaily

Ilon Mask

- Imao sam užasno vaspitanje. Imao sam mnogo nevolja dok sam odrastao. Jedna stvar o kojoj brinem sa svojom decom je da se ne suočavaju sa dovoljno nevolja - ispričao je.

Tokom školovanja, suočavao se i sa lokalnim bandama koje su ga tukle, a zatim bi ga batine dočekale i kod kuće.

Tehnologija mu je bila bekstvo od problema

Sa 10 godina počinje da se interesuje za programiranje i na jeftinom kućnom kompjuteru je napravio igricu Blaster koju je prodao PC magazinu za 500 dolara.

U jednom intervjuu je istakao da je sa bratom maštao da otvori igraonicu za video-igrice u blizini svoje škole, ali nije naišao na razumevanje svojih roditelja.

Foto: www.profimedia.rs

Ilon Mask

U kasnim tinejdžerskim godinama emigrirao je u Kanadu kako bi izbegao obavezno služenje vojnog roka za belce u Južnoj Africi. To je još uvek bilo doba aparthejda, južnoafričkog pravnog sistema koji je uskraćivao politička i ekonomska prava većinskom crnom domorodačkom stanovništvu u zemlji.

Mask nije bio zainteresovan za služenje u vojsci, koja je u to vreme bila angažovana u borbi za suzbijanje crnačkog nacionalističkog pokreta. Zahvaljujući kanadskim vezama svoje majke, uspeo je da se upiše na Kvins univerzitet u Kingstonu, jednu od najboljih škola u Ontariju.

Sa samo dvadeset četiri godine je osnovao kompaniju i posvetio je svu svoju energiju da bi uspeo. 

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

- Neuspeh je ovde opcija. Ako stvari ne propadaju, vi niste dovoljno inovativni - rekao je.

Živeo je u istoj iznajmljenoj kancelariji koja je služila kao sedište njegove kompanije, spavao je na kauču i tuširao se u komšiluku što je "bilo jeftinije od iznajmljivanja stana", objasnio je u intervjuu za Sandej Tajms.

Tokom studija se preselio u Sjedinjene Američke Države.

Njegov električni automobil najprodavaniji na svetu

Mask je dugo bio zainteresovan za mogućnosti električnih automobila, a 2004. je postao jedan od najvećih finansijera Tesla Motorsa (kasnije preimenovanog u Tesla), kompanije za električne automobile koju su osnovali preduzetnici Martin Eberhard i Mark Tarpening.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Tesla je 2006. godine predstavio svoj prvi automobil, Roadster, koji je mogao da pređe skoro 394 km sa jednim punjenjem.

Za razliku od većine prethodnih električnih vozila, za koja je Mask mislio da su teška i nezanimljiva, to je bio sportski automobil koji je mogao da ide od 0 do 97 km na sat za manje od četiri sekunde.

Tokom 2010. godine kompanija je "bila teška" oko 226 miliona dolara. Dve godine kasnije, Tesla je predstavio model S limuzinu, koju su automobilski kritičari hvalili zbog svojih performansi i dizajna. Kompanija je dobila dodatne pohvale za svoj luksuzni SUV Model Ks, koji je izašao na tržište 2015. Model 3, jeftinije vozilo, ušao je u proizvodnju 2017. i postao najprodavaniji električni automobil svih vremena.

Nakon duže pravne borbe,danas je postao i vlasnik društvene mreže Tviter.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading