MOĆNO ORUŽJE KOJE ČUVA KAPITOL I BELU KUĆU STIŽE U UKRAJINU! Sada je zvanično: Ukrajina očekuje isporuku NASAMS PVO sistema (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

19.10.2022

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski vojnici završavaju obuku za NASAMS.

MOĆNO ORUŽJE KOJE ČUVA KAPITOL I BELU KUĆU STIŽE U UKRAJINU! Sada je zvanično: Ukrajina očekuje isporuku NASAMS PVO sistema (FOTO, VIDEO)

Foto: Wikipedia/Soldatnytt, Tanjug/AP

Ukrajinske trupe su skoro završile sa "ovladavanjem" nacionalnim naprednim raketnim sistemima zemlja-vazduh (NASAMS) i čekaju isporuku vojne opreme usred rata protiv Rusije koji je u toku.

- Uskoro očekujemo isporuku prvih NASAMS-ovih PVO sistema odbrane. Naši vojnici završavaju obuku, napisao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov na Fejsbuku u ponedeljak, prenosi Njuzvik.

Štaviše, hiljade naših vojnika je prošlo obuku, a desetine hiljada se spremaju za obuku u partnerskim zemljama, dodao je.

Ovo saopštenje dolazi pošto Ukrajina nastavlja da prima vojnu pomoć od SAD i drugih zemalja NATO-a dok nastavljaju kontraofanzivu protiv ruskih trupa.

Prema Raitheon Missiles & Defense, koji razvija NASAMS u partnerstvu sa Kongsbergom, ova vojna odbrambena oprema "je veoma prilagodljivo rešenje za protivvazdušnu odbranu srednjeg dometa".

NASAMS pružaprilagođen, najsavremeniji odbrambeni sistem koji može maksimizirati njihovu sposobnost da identifikuju, angažuju i unište trenutne i evoluirajuće neprijateljske avione, bespilotne letelice i nove pretnje krstarećim raketama, saopštio je Raitheon.

- NASAMS je u vlasništvu 12 zemalja i integrisan je u sistem protivvazdušne odbrane regiona glavnog grada SAD od 2005. Pored SAD, Norveške, Finske, Španije, Holandije, Omana, Litvanije, Indonezije, Australije, Katara, Mađarske i još jedna zemlja je odlučila da u svoju vojsku vrsti od NASAMS za odbranu domovine - dodaje se.

Ranije ovog meseca, Reznikov je objavio na Tviteru da ukrajinske trupe očekuju isporuku NASAMS-a iz SAD, kao i neke druge vojne opreme kao što je HIMARS.

- NASAMS dolazi. Ovo je samo početak. I treba nam još. Nema sumnje da je Rusija teroristička država. Postoji moralni imperativ da se zaštiti nebo nad (Ukrajinom) kako bi se spasio naš narod - rekao je Reznikov u tvitu iz 11. oktobra.

U razgovoru za Njuzvik ranije ovog meseca, istraživačka saradnica Udruženja za kontrolu naoružanja, Gabriela Iveliz Rosa Hernandez, rekla je: "Ukrajina već dugo traži sisteme protivvazdušne odbrane kako bi se zaštitila od ruskih raketnih udara... Teoretski, Ukrajina bi mogla da koristi mnogo naprednije sisteme , kao što su sistem Patriot ili Gvozdena kupola za presretanje raketa."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je takođe ranije pohvalio SAD što su pristale da pošalju NASAMS rekavši: "Želim da se zahvalim predsedniku Bajdenu na pozitivnoj odluci koja je već doneta. To su sistemi protivvazdušne odbrane."

Njuzvik se obratio američkom Stejt departmentu i ruskom Ministarstvu spoljnih poslova za komentar.

Isti sistem koristi se za zaštitu vazdušnog prostora oko Bele kuće i američkog Kapitola u Vašingronu.

O kakvom sistemu je reč?

NASAMS - PVO sistem srednjeg dometa. Glavna svrha je uništavanje neprijateljskih vazdušnih ciljeva na srednjim i malim visinama u bilo kojim meteorološkim uslovima, piše bs.military-review.com.

Razvili su ga norveška kompanija Norwegian Kongsberg i američki Raytheon. Stvoren je kako bi zamenio sistem protivvazdušne odbrane Hawk, koji je u službi Oružanih snaga Norveške.

Dizajn počinje 1989. Razvoj projekta završen je 1993. godine, kada su započeli terensko testiranje novog sistema PVO SD. Godine 1994. NASAMS je ušao u službu norveških vazdušnih snaga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading