PUTINOV KEC IZ RUKAVA: Šta su dronovi kamikaze i zašto ih Rusija koristi u Ukrajini?

Autor:

Svet

18.10.2022

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve veća ruska upotreba iranskih dronova Šahed-136 odražava i snagu i slabost.

PUTINOV KEC IZ RUKAVA: Šta su dronovi kamikaze i zašto ih Rusija koristi u Ukrajini?

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

Bombardovanje dronovima u ponedeljak ujutru u centru Kijeva, u dva klastera u vreme jutarnjeg špica, pokazuje kako ovo oružje može da izazove uništenje i strah u prestonici koja do pre nedelju dana nije bila napadnuta mesecima.

Šahed-136 su se prvi put pojavili u ratu u septembru, i iako se opisuju kao bespilotne letelice kamikaze, bolje je misliti da su male krstareće rakete sa relativno ograničenim destruktivnim kapacitetom s obzirom na njihov nosivost od 50 kg.

 

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija kupila 2.400 - veliki broj, ali se oni brzo troše.

Džastin Bronk, specijalista za vazdušne snage u istraživačkom centru Royal United Services Institute, kaže da su bespilotne letelice "teške za dosledno presretanje", ali je njihovo kretanje dosta sporo u odnosu na krstareće rakete, što znači da će protivvazdušna odbrana uvek imati šansu.

-Na kraju, oni nude način Rusiji da izazove više civilnih i vojnih žrtava u Ukrajini, ali neće preokrenuti tok rata, rekao je on.

To je drugi veliki napad na Kijev za nedelju dana. Prošlog ponedeljka, kao odgovor na eksploziju na mostu u Kerčkom moreuzu na Krimu, Rusija je pokrenula smrtonosni udar raketa i bespilotnih letelica usmerenih na Kijev i druge veće gradove.

Krvavi uspeh prošlonedeljnog napada – procenjuje se da je samo tog dana ubijeno 15 ljudi – i uništenja ovog ponedeljka, otkriva ograničenja u vazdušnoj odbrani Kijeva.

 

 

Nije jasno zašto je trebalo toliko dugo, ali SAD su prošle nedelje odgovorile rekavši da će ubrzati isporuku prva dva od osam obećanih Nasams sistema protivvazdušne odbrane, za koje se smatra da su dovoljno dobri da zaštite Pentagon.

Napadi izazivaju strah, ali i bes, posebno nakon što je Vladimir Putin rekao da "nema potrebe" za masovnijim udarima na Ukrajinu.

 

 

Čini se da njihova upotreba takođe pokazuje da Rusiji nedostaje navođenih projektila.

Zapadni zvaničnici su u petak rekli da se u velikoj meri slažu sa ukrajinskom procenom da je Moskva potrošila oko dve trećine svojih zaliha i da ima samo 124 od 900 Iskandera srednjeg dometa.

-Mislimo da je to tačno, rekao je jedan, iako je takve zaključke nemoguće proveriti.

Bilo je nekih sugestija u ponedeljak ujutru da je Rusija možda delimično pokušavala da gađa energetsku lokaciju u glavnom gradu, iako potpuni detalji tek treba da budu potvrđeni.

 

 

Ipak, šire gledano, sve je više znakova da Rusija pokušava da cilja na ukrajinsku energetsku i druge komunalne mreže kako počinje zima i grejna sezona u zemlji.

Danas se oglasio portaprol kremlja Dimitrij Peskov koji je rekao da u Ukrajini nisu korišćeni iranski dronovi i da su korišćeni dronovi domaće proizvodnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Boban

19.10.2022 06:00

Rusija ima svoje dronove,ЛАНЦЕТ, koje koristi u Ukraini