DA LI UKRAJINI PRETI KATAKLIZMA? Kina pozvala svoje građane da napuste razorenu zemlju, Putin šalje dodatne trupe u Belorusiju!

Autor:

Svet

16.10.2022

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Belorusiji je proglašeno stanje pojačane terorističke uzbune.

DA LI UKRAJINI PRETI KATAKLIZMA? Kina pozvala svoje građane da napuste razorenu zemlju, Putin šalje dodatne trupe u Belorusiju!

Foto: Printscreen/Twitter

Ministarstvo spoljnih poslova Pekinga i kineska ambasada u Ukrajini saopštili su u subotu da bi svi kineski državljani trebalo da se evakuišu iz zemlje, navodi kineska državna novinska agencija Global Tajms. Ambasada je saopštila da će pomoći svojim građanima u evakuaciji.

- Zbog trenutne bezbednosne situacije u Ukrajini, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i kineska ambasada u Ukrajini u subotu pozivaju kineske građane u zemlji da pojačaju mere predostrožnosti i da se evakuišu. Ambasada će pomoći u organizovanju evakuacije ljudi kojima je potrebna - objavio je Global Tajms na Tviteru.

 

 

Poziv je usledio nakon što je sukob Rusije i Ukrajine nastavio da eskalira nakon napada na Krimski most ranije ovog meseca, što je izazvalo oštar odgovor Rusije, uključujući raketne udare u ukrajinskim gradovima.

- Posle napada na Krimski most, civilna infrastruktura je postala meta vojnih sukoba, što je očigledno eskalacija na bojnom polju. Naša evakuacija ovoga puta je više rano upozorenje, jer ulažemo najveće napore da izbegnemo štetu na imovini naših građana, kao i da spasemo njihove živote - rekao je za Global Tajms pomoćni istraživač iz Centra za ruske studije Istočnokineskog univerziteta.

 

 

S obzirom na bliske odnose Kine sa Rusijom, iznenadna najava ukazuje da Rusija možda priprema eskalaciju svoje invazije na Ukrajinu nakon niza neuspeha.

Međutim, ovaj potez takođe može biti jednostavno odgovor na sve veće raketne udare Rusije na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, posebno na ukrajinsku energetsku mrežu, koji će zasigurno otežati životnu situaciju uoči zime.

Evakuišu se sve ambasade u Kijevu?

Prema nezvaničnim izvorima iz Kijeva i raznim ruskim i ukrajinskim medijima, evakuišu se sva diplomatska predsedništva osim jermenskog. Takođe, navode i da mnoge visokotehnološke kompanije počinju hitno da otpuštaju svoje zaposlene.

Rusija šalje 9.000 vojnika u Belorusiju

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Ruski Specnaz

Rusija je poslala skoro 9.000 vojnika u Belorusiju kao deo novih združenih snaga, javila je ruska novinska agencija TASS.

Snage su usmerene na zaštitu granice sa Ukrajinom.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko najavio je u ponedeljak planove za vojsku.

Rusija već koristi Belorusiju kao polaznu tačku za svoju invaziju na Ukrajinu. Takođe je pokrenula udare na ukrajinske ciljeve sa beloruske teritorije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

Podsetimo, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak da je svoju zemlju stavio u, kako je rekao, stanje pojačane terorističke uzbune zbog tenzija na njenim granicama.

Lukašenko je taj potez povezao sa svojom najavom da je naredio beloruskim trupama da se rasporede sa ruskim snagama u blizini južne granice Belorusije sa Ukrajinom.

- U vezi sa eskalacijom tenzija, uveden je režim povećane opasnosti od terorizma - rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku televiziju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading