REKORDNA INFLACIJA U TURSKOJ! Cene skočile i preko 100 odsto!

Autor:

Svet

04.10.2022

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Najveći rast cena zabeležili su sektori transporta, hrane i stanovanja.

REKORDNA INFLACIJA U TURSKOJ! Cene skočile i preko 100 odsto!

Foto: pixabay.com

Nezavisni stručnjaci Grupe za istraživanje inflacije procenjuju da je godišnja stopa zapravo 186,27%.

Prošle godine turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preduzeo je neobičan korak snižavanja kamatnih stopa kako bi pokušao da podstakne ekonomiju. Većina centralnih banaka podiže kamatne stope da bi se borile protiv inflacije.

Najveći rast godišnjih cena zabeležio je sektor saobraćaja od 117,66%, a zatim slede hrana i bezalkoholna pića od 93%.

Erdogan je opisao kamate kao "majku i oca svakog zla", a njegova ekonomska politika uključuje intervencije na deviznim tržištima.

Prošlogodišnje smanjenje kamatnih stopa sa 19% na 14% dovelo je do pada vrednosti turske lire, što znači da zemlju više košta uvoz robe iz inostranstva.

Lira je u međuvremenu pala na novi rekordni nivo od 18,56 prema američkom dolaru.

Američki bankarski giganti JP Morgan rekli su da će inflacija u Turskoj ostati u "nenormalno visokom rasponu dok politika ne postane ortodoksna".

- Zajedno ćemo izgraditi vek Turske, nadamo se prevazilaženjem pitanja inflacije - rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju u ponedeljak.

ekordno visok i najoštriji skok inflacije od Drugog svetskog rata, izjavio je bivši glavni ekonomista turske centralne banke Hakan Kara.

Visoka inflacija i ekonomska kriza glavni su problem sa kojim se suočava Erdoganova vladajuća stranka, jer on želi da obezbedi još jedan mandat na izborima sledeće godine.

Cene brzo rastu širom sveta zbog više faktora, uključujući nestašice snabdevanja u vezi sa kovidom i ratom u Ukrajini, koji je podigao cene energije i hrane, prenosi BBC.

Komentari (0)

Loading