UDARAC U VREME RASTUĆE INFLACIJE: Kraljičina smrt će ojaditi Britance, koštaće do sedam milijardi dolara

Autor:

Svet

12.09.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog ustoličenja Čarlsa Trećeg menja se izgled novca, pasoša, policijskih i vojnih uniformi, uz gubitke zbog neradnih dana i troškove njene sahrane i krunisanja novog kralja.

UDARAC U VREME RASTUĆE INFLACIJE: Kraljičina smrt će ojaditi Britance, koštaće do sedam milijardi dolara

Foto: Tanjug/AP

Smrt kraljice Elizabete Druge dodatno će opteretiti britansku ekonomiju u trenutku kada se vlasti u Londonu bore da spreče pad privrede u recesiju u jeku energetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Inflacija u Velikoj Britaniji prešla je nivo od deset odsto prvi put od osamdesetih godina prošlog veka, a troškovi koje će izazvati odlazak na većni počinak najdugovečnijeg vladara u istoriji samo će uvećati probleme. List Indipendent objavio je procene da će kraljičina smrt koštati britansku privredu između 1,6 i sedam milijardi dolara.

Zbog ustoličenja novog kralja Čarlsa Trećeg moraće da budu promenjen izgled novca pošto je lik Elizabete Druge na svim funtama i penijima. CNN navodi da u Ujedinjenom kraljevstvu trenutno cirkuliše više od 4,7 miliona novčanica vrednih 82 milijarde funti (95 milijardi dolara), kao i oko 29 milijardi novčića britanske valute.

Pored novca, moraće da bude izmenjen i izgled poštanskih marki s kraljičinim likom, a daleko veći trošak predstavljaće zamena policijskih i vojnih uniformi, na kojima će, umesto monograma Elizabete Druge, biti postavljen onaj sa simbolima novog kralja.

Biće promenjeni i britanski pasoši, a na sve to se nadovezuju gubici od neradnih dana proglašenih zbog kraljičine smrti, kao i troškovi njene sahrane i krunisanja Čarlsa Trećeg.

Kovčeg s telom Elizabete Druge, koja je preminula u četvrtak, krenuo je juče iz škotskog dvorca Balmoral u Edinburg. Pogrebno vozilo kretaće se sporo dužim putem od 280 kilometara od Balmorala do Edinburga da bi građani mogli da odaju poslednju poštu kraljici.

U drugom automobilu, iza pogrebnog, nalazi se njena ćerka En sa suprugom Timom Lorensom. Kovčeg će proći kroz škotske gradove Aberdin, Dandi i Pert, što će trajati oko šest časova.

Sanduk od hrastovine će biti položen u kraljevsku rezidenciju Holirudhaus u Edinburgu, gde će ostati do danas posle podne, a zatim će telo preminule kraljice biti avionom dopremljeno u London, gde će u sredu kovčeg biti postavljen u Vestminster holu.

Sahrana Elizabete Druge biće održana 19. septembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading