ČARLS U SUBOTU ZVANIČNO POSTAJE KRALJ: Proglašenje nakon zakletve da će sačuvati škotsku crkvu

Autor: Republika

Svet

09.09.2022

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čarls se zvanično postati kralj u subotu.

ČARLS U SUBOTU ZVANIČNO POSTAJE KRALJ: Proglašenje nakon zakletve da će sačuvati škotsku crkvu

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će Čarls biti formalno proglašen kraljem (iako je tehnički postao kralj onog trenutka kada je kraljica umrla). Ceremonija će se održati u palati Sent Džejms u Londonu ispred ceremonijalnog tela poznatog kao Pristupni savet.

Na skupu će biti objavljena smrt kraljice Elizabete i naglas pročitan tradicionalni proglas.

Kralj Čarls zatim prisustvuje drugom sastanku sa grupom gde će dati svoju prvu izjavu i zakleti se da će sačuvati škotsku crkvu. Nakon trube i fanfara, on će biti zvanično proglašen za novog kralja pošto se sa lokacija širom grada ispaljuju pozdravi iz vatrenog oružja.

Zastave će se vratiti na pun jarbol u periodu od 24 sata počevši od 13:00 u subotu kako bi obeležili proglašenje kralja Čarlsa za kralja, pre nego što će se vratiti na pola koplja.

U međuvremenu, kraljica Elizabeta počivaće u katedrali Svetog Džajlsa u Edinburgu dok se pripremaju za njenu sahranu, koja se očekuje za oko 10 dana. Kovčeg će potom biti prebačen u London, gde će stotinama hiljada ljudi biti dozvoljeno da prođu tokom perioda od četiri dana ležanja u Vestminster holu.

(Republika/BBC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading