MISTERIOZNO ISPUMPANE GUME NA 600 VOZILA! Širom sveta "razoružani" automobili za samo jednu noć, ovo je razlog!

Autor:

Svet

08.09.2022

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa kaže da su vozila za „klimatske katastrofe“ ciljana u devet zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Kanadu.

MISTERIOZNO ISPUMPANE GUME NA 600 VOZILA! Širom sveta "razoružani" automobili za samo jednu noć, ovo je razlog!

Foto: Privatna arhiva

Grupa klimatskih aktivista "Tire Extinguishers" pokrenula je najveću noć do sada protiv terenskih vozila, sa više od 600 vozila "razoružanih" u devet zemalja.

Tokom noći kada se obeležava šest meseci od pokretanja kampanje, koja podstiče ljude da prikriveno ispumpavaju gume terenskih vozila, aktivisti su preduzeli akciju u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Norveškoj, Danskoj, Češkoj Republici i Kanadi.

- Hrabri građani celog sveta sinoć su ispumpali gume na najmanje 600 terenskih vozila, tačno dva meseca pre otvaranja klimatskog samita Ujedinjenih nacija Cop27 u Egiptu - saopštili su Tire Extinguishers. Grupa je rekla da će ukupan broj verovatno porasti, a očekuje se još izveštaja o akcijama.

- Pokret je od marta ispumpao gume na oko 9.000 SUV-ova u gradovima širom sveta, neprekidno štrajkujući i izgleda da će premašiti svoj cilj od 10.000 SUV-ova ispumpanih do Božića - dodaje se u saopštenju.

Grupa je rekla da je njen cilj „da onemogući posedovanje SUV-a u urbanim sredinama u svetu“, osuđujući vozila kao „nepotrebne 'luksuzne emitere', kojima se razmeću bogati, koja predstavljaju klimatsku katastrofu, izazivaju zagađenje vazduha i izazivaju puteve još opasnijim”.

Ukazuje se na istraživanje koje je 2019. objavila Međunarodna agencija za energiju, a koja je otkrila da su SUV drugi najveći uzrok globalnog porasta emisije ugljen-dioksida tokom protekle decenije. Ali grupa se takođe protivi električnim SUV-ovima „na osnovu toga što su još uvek nesigurni u urbanim sredinama“.

Kampanja se koordinira preko veb stranice na kojoj se nalaze uputstva o korišćenju sočiva ili drugih načina da bi se otvorili ventili na gumama SUV-a, polako ih izduvavajući. Pozivaju aktiviste da sprovode noćne diverzantske racije i da na vetrobranskom staklu svakog vozila ostave letak koji objašnjava vlasniku zašto su postali "žrtve".

Među vlasnicima SUV-ova koji su postali žrtve kampanje su Džon Braun, bivši izvršni direktor BP-a, i glumac EastEndersa Džesi Volas, koji je na Instagramu objavio fotografiju pisma koje su joj aktivisti ostavili, komentarišući: „Ove se*onje bi trebalo zatvoriti.”

Izvor u Metropoliten policiji rekao je da snage nisu mogle da potvrde tvrdnje Tire Extinguishers-a da su pokrenule akcije u Londonu. Unutrašnje istrage nisu otkrile nikakvu dokumentaciju o grupi, rekao je on. Postavilo se pitanje da li je ispuštanje automobilskih guma bez njenog oštećenja uopšte krivično delo.

Korak ka tajnoj akciji označava pomak sa stava Pobune za izumiranje, Samo zaustavi naftu i drugih nedavnih klimatskih kampanja, koje su pozvale članove da odgovaraju za sve potencijalno nezakonite radnje, a njihova hapšenja i kasnija krivično gonjenje sastavni su dio njihovog protesta. strategija.

- Klimatski pokret do sada nije dovoljno koristio tajne taktike - rekao je portparol Tire Extinguishers.

- Na kraju, želimo da pokažemo ljudima da je sabotaža za spasavanje života legitimna i da nam je potrebno mnogo više. Ako zagađivači ne prestanu da zagađuju zato što ljubazno pitamo, protestujemo, preduzmemo konvencionalne direktne akcije – šta onda preostaje? -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading