VIKTOR ORBAN PRETI EU BLOKADOM! Traži ukidanje sankcija za TRI RUSKA OLIGARHA!

Autor:

Svet

08.09.2022

06:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska traži olakšice da ruske milijardere Ališera Usmanova, Petra Avena i Viktora Rašnikova.

VIKTOR ORBAN PRETI EU BLOKADOM! Traži ukidanje sankcija za TRI RUSKA OLIGARHA!

Foto: Printscreen/Facebook

Mađarska s premijerom Viktorom Orbanom na čelu preti da će blokirati produženje sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog pokretanja invazije na Ukrajinu ukoliko trojica ruskih oligarha ne budu skinuta s liste sankcionisanih!

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na više diplomatskih izvora, Mađarska traži olakšice da ruske milijardere Ališera Usmanova, Petra Avena i Viktora Rašnikova.

Pojedinci i kompanije

U Budimpešti traže da oni budu izuzeti s liste za zabranu izdavanja viza i zamrzavanja njihove imovine na teritoriji EU. Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara zvanični Brisel je uveo sankcije za više od 1.000 osoba bliskih režimu ruskog predsednika Vladimira Putina. Evropska unija ima rok do 15. septembra da donese odluku o produženju sankcija ruskim oligarsima na još šest meseci. Odluka se donosi jednoglasno, a ambasadori zemalja članica Unije juče su počeli raspravu. Na listi sankcija Evropske unije nalazi se 1.217 osoba i 108 kompanija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ališer Usmanov

 

U Briselu Ališera Usmanova smatraju za jednog od Putinovih omiljenih oligarha. Vrednost njegove imovine je procenjena na 14,7 milijardi dolara. Njemu je zbog sankcija zaplenjena jahta, najveća na svetu, vredna 600 miliona dolara. Evropski sud za ljudska prava je odbacio njegovu žalbu.

Petar Aven ima litvansko državljanstvo i prvi je čovek Alfa banke. Vrednost njegove imovine je procenjena na 4,8 milijardi dolara. On je jedan od 50 oligarha koji se redovno sastaju s Putinom u Kremlju. U martu ove godine se povukao iz borda direktora Alfa banke kako bi sprečio da se kompaniji uvedu sankcije.

I humanitarci na listi

Viktor Rašnikov je pod sankcijama EU još od marta. On je na čelu konglomerata MMK, koji je jedan od najvećih poreskih obveznika u Rusiji. Vrednost njegove imovine je procenjena na 10,4 milijarde dolara. Vlasnik je jahte "Oušen viktori", koja je svojevremeno bila 10. najveća na svetu.

Pored povlastica za ovu trojicu oligarha, u Budimpešti traže i da se humanitarnim organizacijama dozvoli da posluju s ruskim bankama koje su trenutno pod sankcijama. U Briselu veruju da premijer Viktor Orban traži reviziju sankcija ruskim oligarsima kao odgovor na odluku Unije da se Mađarskoj uskrate finansijski fondovi zbog nedostatka vladavine prava.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading