ARMAGEDON ZBOG ČERNOBILJA! Dramatično upozorenje iz Britanije: NA METI SU London i Vašington!

Autor:

Svet

09.08.2022

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska državna televizija upozorila je da bi eskalacija sukoba u najvećoj evropskoj atomskoj elektrani mogla da dovede do Armagedona, uz pretnje oslobađanjem nuklearnih projektila na London i Vašington, pišu britanski mediji.

ARMAGEDON ZBOG ČERNOBILJA! Dramatično upozorenje iz Britanije: NA METI SU London i Vašington!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Ukrajina je optužila okupacione snage za namerno granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju i za "samoubilački" plan da je miniraju. Rusija je takođe pokrenula artiljerijske i raketne udare iz elektrane, koristeći je kao "nuklearni štit" jer znaju da Ukrajinci ne mogu da uzvrate udarac bez rizika od katastrofe u stilu Černobila, prenose britanski mediji. 

Foto: Youtube/printscreen

Zaporožje

Atomski nadzornik UN-a upozorio je da je elektrana - sa šest reaktora - "van kontrole" i rekla da je Rusija "prekršila svaki bezbednosni princip" otkako ju je zauzela u martu.

Postoji bojazan da će Vladimir Putin iskoristiti katastrofu na tom mestu kao izgovor za produbljivanje sukoba. Međutim, Rusija odbacuje optužbe i tvrdi da Ukrajina rizikuje nuklearnu katastrofu granatiranjem elektrane.

Foto: Shutterstock,

Nuklearna bomba

Najveći državni TV kanal u Moskvi sinoć je dao vreme za emitovanje Juriju Kotu, lideru prokremljanskog ukrajinskog pokreta Parus. Tvrdio je da Kijev i Zapad ugrožavaju nuklearnu bezbednost - i pozvao Putina da bude spreman da ispali nuklearnu bombu na London i Vašington.

- Svi mi veoma dobro razumemo da Ukrajina i Zapad smišljaju izmišljenu stvarnost - rekao je on na Prvom kanalu. 

- Imamo posla sa realnošću. Moramo da kažemo Ukrajini i zemljama koje podržavaju – pre svega Britaniji i Americi… i da se jasno držimo toga. Ako nuklearna elektrana Zaporožje bude oštećena i dođe do katastrofe, dve rakete će odmah pogoditi vaše centre za donošenje odluka. Jedan u Vašingtonu, drugi u Londonu. Nuklearne. I to je to….neće biti više razgovora - dodao je Kot. 

Ipak, tokom emisije dobio je negativan odgovor Alekseja Muhina, šefa Centra za političke informacije. 

- Ovo bi pokrenulo protokol o međusobnom uništavanju, tako da bih se iskreno uzdržao od takvih izjava - zaključio je Muhin. 

Nuklearna zima

Predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin se hvalio da su njegove nove nuklearne rakete Sarmat i Cirkon „nezaustavljive“ od strane zapadne odbrane usred stalnih pretnji da će uništiti Evropu i SAD.

Foto: Tanjug/AP

Ruski gas

U međuvremenu, na kanalu Rusija 1, još jedan Putinov propagandista upozorio je na „nuklearnu zimu“ izazvanu time što je Rusija prekinula isporuke gasa.

- Svet je osuđen na propast. Milioni Evropljana su prestrašeni zbog dolaska zime. Biće kao nuklearna zima. Apokalipsa pred našim očima - rekao je on i dodao da isključivanje struje, nedostatak benzina, pljačkaši na ulicama, gnjavaža sa policijom i očajnički pokušaji da ljudi prežive, to je ono što nas čeka, prenosi The Sun. 

- Neće biti hrane, struje, gasa. Glavna stvar je da neće biti nade - zaključuje Putinov protagonista. 

Opasna situacija

Foto: Facebook/printscreen

Ukrajina

Ukrajinska nuklearna agencija Energoatom juče je saopštila da je Rusija postavila eksploziv u fabriku u Zaporožju i da je spremna da je "digne u vazduh".

Citiran je i ruski komandant, ruski general-major Valerij Vasiljev koji je upozorio da će to „ili biti ruska zemlja ili spaljena pustinja“.

- Mi smo minirali sve važne objekte (elektrane). I mi to ne krijemo od neprijatelja. Mi smo ih upozoravali. Neprijatelj zna da će stanica biti ili ruska ili ničija. Spremni smo za posledice ovog koraka - tvrde ukrajinski izveštaji, izjavio je Vasiljev. 

Britanski strahovi su rekli da je teška artiljerija u upotrebi „pored elektrane Zaporožja“ za miniranje ciljeva preko reke Dnjepar. Ujedinjene nacije su pozvale Rusiju i Ukrajinu da dozvole stručnjacima da posete kompleks.

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Ukrajina

Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, nazvao je trenutnu situaciju „izuzetno ozbiljnom i opasnom“.

- Svaki princip nuklearne bezbednosti je prekršen na mestu gde je aktivan rat. Od prvog dana insistiram da moramo da odemo tamo da izvršimo procenu bezbednosti i bezbednosti, da izvršimo popravke i pomognemo kao što smo već radili u Černobilju - izjavio je Grosi. 

Američki državni sekretar Antoni Blinken nazvao je akcije Rusije oko elektrane „vrhunom neodgovornosti“ i optužio Moskvu da je koristi kao „nuklearni štit“.

- Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće koja uključuje nuklearnu elektranu - rekao je Blinken. 

Sve ove optužbe ruska administracija je demantovala.

- Mi smo više puta izjavljivali da akcije naših oružanih snaga ni na koji način ne potkopavaju nuklearnu bezbednost Ukrajine niti ometaju rutinski rad elektrane - saopštili su iz Rusije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading