Ukrajina zaustavila isporuku RUSKE NAFTE u EU!

Autor:

Svet

09.08.2022

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštaju, zaustavljene su tranzitne isporuke za Mađarsku, Češku i Slovačku.

Ukrajina zaustavila isporuku RUSKE NAFTE u EU!

Foto: Tanjug/AP

Nafta

Ukrajinski državni operater cevovoda Ukrtransnafta zaustavio je pumpanje ruske nafte kroz južni krak sistema Družba u Evropsku uniju, javila je novinska agencija RIA novosti, pozivajući se na rusku kompaniju Transnjeft.

Prema izveštaju, zaustavljene su tranzitne isporuke za Mađarsku, Češku i Slovačku.

Igor Demin, portparol predsednika Transnjefta, rekao je agenciji RIA u ponedeljak da se tranzit preko Belorusije u pravcu Poljske i Nemačke nastavlja, prenosi Raša tudej.

On je objasnio da Rusija ne može da plaća tranzit zbog sankcija EU, dok ukrajinska kompanija insistira na 100-procentnom plaćanju unapred za njene usluge transporta nafte.

- Kada je izvršena uplata za tranzit preko teritorije Ukrajine, sredstva su se vratila na račun Transnjefta. Gasprombanka, koja servisira transakcije, obavestila nas je da je uplata vraćena u skladu sa propisima EU, odnosno u skladu sa sedmim paketom sankcija - rekao je Demin.

Iz Transnjefta su istakli rade na alternativnim opcijama plaćanja za usluge tranzita nafte preko Ukrajine i da su se obratili i Gasprombanci.

Družba, jedna od najdužih cevovodnih mreža na svetu, transportuje naftu na razdaljini od oko 4.000 kilometara - od istočnog dela evropske Rusije do rafinerija u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading