"UKRAJINA MOŽE DA NESTANE S MAPE SVETA"! Jezive pretnje iz srca Kremlja, spominje se i svetski sukob: Rizikuje se smrt većeg dela čovečanstva!

Autor: Republika

Svet

21.07.2022

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo nekoliko dana nakon što je Dmitrij Medvedev kao desna ruka Vladimira Putina izneo direktne pretnje Zapadu da će se "suočiti sa sudnjim danom", stigle su nove, još jezivije poruke.

"UKRAJINA MOŽE DA NESTANE S MAPE SVETA"! Jezive pretnje iz srca Kremlja, spominje se i svetski sukob: Rizikuje se smrt većeg dela čovečanstva!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Jezive pretnje stigle su iz samog srca Kremlja i to od nekadašnjeg predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva koji je u jeku ukrajinske krize upozorio čitavu planetu da bi ta bivša republika SSSR uskoro mogla da "nestane s mape sveta".

Taj zvaničnik, koji se smatra desnom rukom aktuelnog lidera zemlje Vladimira Putina, trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, a i čelnik je vladajuće stranke Jedinstvena Rusija. Upravo zbog važnosti pozicija na kojima se nalazi, zapadni mediji su istakli kako se u trenutno izuzetno zategnutoj situaciji na globalnom planu njegove reči smatraju možda i najopasnom porukom saveznicima okupljenim oko SAD i NATO. A da je stvar još ekstremnija, svedoči činjenica da Medvedev u svom istupu na Telegramu nije štedeo ni američkog predsednika Džoa Bajdena, kog je žestoko uvredio. 

- Džo Bajden je jedan obični čudni deda s demencijom - napisao je Medvedev i upozorio da NATO "stvara stvarnu pretnju od izbijanja svetskog sukoba i smrti značajnog dela čovečanstva" time što i pored apela iz Moskve taj savez nastavlja da naoružava Ukrajinu i šalje trupe u zemlje na istočnom krilu Evrope, poput Estonije i Litvanije.

Medvedevljeve reči dolaze samo nekoliko dana nakon što je rekao da će se Ukrajina i Zapad suočiti sa "sudnjim danom" ako pokušaju da vojno ospore rusku kontrolu nad Krimom.

- Odbijanje Ukrajine i zapadnih sila da priznaju da Moskva poseduje to poluostrvo predstavlja sistemsku pretnju za Rusiju - poručio je on u nedelju i ponovio da će se na eventualno otimanje Krima odgovoriti maksimalnom snagom. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin 

U najnovijem postu u Telegramu Medvedev je upozorio da bi eventualni odgovor Zapada na rusku invaziju na Ukrajinu mogao da znači da bi ta "zemlja izgubila ostatke državnog suvereniteta i nestala sa mape sveta“.

- NATO nastavlja, suprotno logici i zdravom razumu, da se približava granicama Rusije, stvarajući stvarnu pretnju od svetskog sukoba - naglasio je zatim Medvedev i odmah potom optužio lidere EU, koji su uveli sankcije Rusiji, da su potpuno izgubili dodir sa realnošću.

- Oni teraju nesrećne Ukrajince da žrtvuju svoje živote da bi se pridružili Evropskoj uniji - poručio je on i istakao upozorio da će „običnim Evropljanima ove zime biti strašno hladno u svojim domovima“.

Republika

Foto: Printscreen/Facebook/національна поліція

Ukrajina svakim danom sve razorenija

Odmah nakon te konstatacije, Medvedev se ostrvio na Bajdena.

- Činjenica je da su Amerikanci za svog predsednika izabrali čudnog dedu sa demencijom, koji, zaboravljajući na svoje dužnosti, voli drugu zemlju mnogo više nego svoju - napomenuo je ruski zvaničnik i samouvereno dodao da će Rusija pobediti u Ukrajini i da će odrediti uslove za budući mirovni sporazum sa Kijevom.

- Rusija će ostvariti sve svoje ciljeve. Biće mira, ali pod našim uslovima - napisao je on. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden 

Podsetimo, nedavno je i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izneo slične pretnje poput Medvedeva, istakavši kako "ruski vojni zadaci u Ukrajini sada prevazilaze region istočnog Donbasa.

- Ciljevi Moskve će se dalje proširiti ako Zapad nastavi da snabdeva Kijev oružjem dugog dometa, kao što su visoko pokretni artiljerijski raketni sistemi (HIMARS) američke proizvodnje. To znači da će se geografski zadaci protezati još dalje od sadašnje linije - upozorio je Lavrov.

Podsetimo, komentari Medvedeva emitovani su dan nakon što je jedan ukrajinski zvaničnik sugerisao da bi Krim mogao da bude meta raketnih sistema visoke pokretljivosti artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) američke proizvodnje, koje je Kijev nedavno razmestio. Ranije u nedelju, novinska agencija Interfaks citirala je Medvedeva koji se obratio veteranima Drugog svetskog rata rečima: "Ako bilo koja druga država, bilo da je to Ukrajina ili zemlja NATO, veruje da Krim nije ruski, onda je to sistemska pretnja za nas. To je direktna i eksplicitna pretnja, posebno imajući u vidu ono što se dogodilo Krimu. Krim se vratio Rusiji.". 

Nedugo potom je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio nastup ruskog funkcionera nazvavši to klasičnim zastrašivanjem i naglasio kako će se na kraju Rusija suočiti sa sudnjim danom.

- I to ne mislim u figurativnom smislu, već bukvalno - poručio je Zelenski. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodomir Zelenski 

Medvedev je bio četiri godine ruski predsednik, u periodu od 2008. do 2012. Ranije je poručivao kako će se snage njegove zemlje boriti dok ne ispune cilj "denacifikacije" i "demilitarizacije" Ukrajine. Predvideo je i da će aktuelni sukob "nesumnjivo dovesti do kolapsa postojećeg režima" u Kijevu pod teretom ruske ofanzive.

Inače, ruska invazija je dovela do stradanja na hiljade ljudi, podseća britanski Dejli mejl, dok je milione građana raseljeno. Sravnjeni su sa zemljom čitavi gradovi, posebno u oblastima na kojima se govori ruski na istoku i jugoistoku Ukrajine. To je takođe podiglo globalne cene energije i hrane i povećalo strah od gladi u siromašnijim zemljama jer su Ukrajina i Rusija glavni proizvođači žitarica. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading