CIA PLANIRA DA UBIJE PUTINA? Smeta im što je "previše zdrav"!

Autor:

Svet

21.07.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije, na Bezbednosnom forumu u Aspenu komentarisao glasine o zdravstvenom stanju ruskog predsednika.

CIA PLANIRA DA UBIJE PUTINA? Smeta im što je "previše zdrav"!

Foto: Tanjug/AP

Vilijam Berns posetio Ukrajinu u trenutku napetih odnosa s Putinom

ASPEN - Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), izjavio je da od svojih špijuna nije dobio podatke da ruski predsednik Vladimir Putin ima zdravstvenih problema ili da je bolestan, kako su od početka ruske agresije na Ukrajinu uporno tvrdili zapadni mediji.

Foto: Tanjug/AP

Vilijam Berns

- Postoji mnogo glasina o zdravstvenom stanju predsednika Putina i, koliko mi možemo da kažemo, on je i previše zdrav - kazao je Berns, izazivajući smeh okupljenih koji su slušali njegov govor na Bezbednosnom forumu u Aspenu u Koloradu iako je njegova opaska zvučala kao otvorena pretnja.

On je na taj njihov smeh dodao da to nije "zvanična obaveštajna procena". BBC podseća da su se prethodnih nedelja u medijima pojavljivale nepotvrđene informacije da Putin, koji će u oktobru napuniti 70 godina, ima rak, ali i da boluje i od drugih bolesti. Bernsova izjava usledila je nekoliko sati pošto su SAD saopštile da će Ukrajini obezbediti još oružja dugog dometa. Šef CIA, koji je bio američki ambasador u Moskvi i važi za jednog od najboljih poznavalaca Putina, rekao je da je s ruskim predsednikom imao posla više od dve decenije. On je okupljenima na forumu kazao da je Putin "veliki pobornik kontrole, zastrašivanja i osvete", a da su ove njegove osobine postale još izraženije tokom poslednje decenije kako se njegov krug savetnika u Kremlju sužavao.

Foto: Tanjug/AP

- On je uveren da je njegova sudbina, kao ruskog lidera, da vrati Rusiji status velike sile. Putin veruje da je ključ za to da ponovo stvori sfera uticaja u ruskom susedstvu, a to ne može da uradi bez uspostavljanja kontrole nad Ukrajinom. Putin zaista veruje u sopstvenu retoriku. Slušao sam ga godinama kako govori da Ukrajina nije prava zemlja. Pa prave zemlje uzvraćaju udarac. I to su Ukrajinci i uradili - rekao je Berns i dodao da SAD procenjuju da je u Ukrajini dosad ubijeno oko 15.000 Rusa, a da je ranjeno i do 45.000.

Ukrajina bi mogla da nestane

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin

Dmitrij Medvedev, zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik i premijer te zemlje, tvrdi da bi Ukrajina, kao država, mogla da nestane s karte sveta.

- Nakon državnog udara 2014. Ukrajina je izgubila nezavisnost države i pala pod direktnu kontrolu koketivnog Zapada, a počela je i da veruje da će NATO garantovati njenu bezbednost. Kao rezultat svih trenutnih događaja, Ukrajina bi mogla da izgubi i ono što je ostalo od njenog državnog suvereniteta i nestane s karte sveta - naveo je Medvedev.

Bajden greši, s Putinom bi se nosili samo De Gol i Nikson

Foto: printskrin

Henri Kisindžer

Henri Kisindžer, nekadašnji državni sekretar SAD, kritikovao je američkog predsednika Džoa Bajdena što podiže tenzije u politici, prvo s Rusijom zbog Ukrajine, a sada i s Kinom. U intervjuu za Blumberg on se, odgovarajući na pitanje koji političar bi bio najbolji pregovarač s Putinom, odlučio za dvojicu koja više nisu živa - legendarnog francuskog državnika Šarla De Gola i bivšeg predsednika SAD Ričarda Niksona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

22.07.2022 07:31

Cia može da ga povuče za ponos ako im dozvoli