DRAMA srpske tinejdžerke, deportuju je pre MATURE: Slučaj Ajle iz Srbije digao Austriju na noge

Autor:

Svet

22.06.2022

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zgroženost među Ajlinim (18) drugaricama iz razreda: „Njoj je na kocki ceo život, sve što je ovde izgradila!“

DRAMA srpske tinejdžerke, deportuju je pre MATURE: Slučaj Ajle iz Srbije digao Austriju na noge

Foto: Printscreen/Twitter/Wien

Učenici Ajli preti deportacija u Srbiju. Drugovi iz razreda su zapanjeni, SOS Mitmensch je sada pokrenuo inicijativu za 18-godišnjaka.

Ajla (18), koja je rođena u Srbiji, već šest godina živi u Austriji, za vrlo kratko vreme je naučila nemački i sada je jedna od najboljih u svom odeljenju u gimnaziji Anton-Kriger-Gase u Lisingu. Njena matura je pred vratima - ali je nejasno da li će moći da je završi u Austriji. Prema navodima vlasti, devojka mora da napusti zemlju do kraja juna. Razlog je nezakonit čin njenog oca, za koji Ajla ne bi trebalo da odgovara.

Direktor: „Osećamo se nemoćno i ne razumemo“

Drugovi iz razreda su šokirani:

- Za Ajlu je u pitanju ceo njen život, sve što je sada ovde izgradila. Ne samo školu, već i društveni život jer je ovde stekla mnogo prijatelja“, kaže drugarica Magali. Osim toga, ona neće moći da završi srednju školu i da studira ovde. To je veliki šok za celo naše odeljenje. Nepravedno je ako sada mora da ide.-

Direktor škole Majkl Flek takođe nema razumevanja, očajan je i želi da joj pomogne.

- Osećamo se nemoćno jer i pored svih naših pokušaja i napora do sada ništa nismo uspeli da postignemo. Ajla je sjajan član našeg društva, sjajan učenik, sjajna osoba i mora napustiti Austriju i mi to ne razumemo - rekao je za nemačke medije.

Hitan apel ministru unutrašnjih poslova

Ali nije samo u školi zaprepašćenje zbog planiranog isključenja – organizacija za ljudska prava SOS Mitmensch takođe pokreće inicijativu i apeluje na ministra unutrašnjih poslova Gerharda Karnera:

- Još jednom, učenica koja ima svoje korene ovde je akutno ugrožena zbog činjenice da će njeno blagostanje i njena budućnost biti ugroženi. Mnogo je izgradila u Austriji u proteklih šest godina. Nju samo godinu dana deli od uspešnog završetka srednje škole. Ne sme se namerno uništiti - rekao je portparol Aleksandar Polak.

Drugovi iz razreda se mesecima bore protiv deportacije

Ajla je sa 13 godina krenula za ocem iz Srbije u Austriju. Prvo je pohađala novu srednju školu, a posle dve godine prešla je u srednju školu. Njena deportacija je zakazana za jun.

Pored toga, ona je dobila i trogodišnju zabranu ulaska, što takođe isključuje povratak sa studentskom vizom. Slučaj je izazvao pometnju u novembru prošle godine. U specijalnom ZIB-u, drugovi iz razreda 18-godišnjaka držali su transparente ispred kamere. I oni su se obratili otvorenim pismom tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Karlu Nehameru nadajući se da će sprečiti deportaciju. Pokrenuta je i onlajn peticija - za sada bezuspešno.

SOS Mitmensch: „Potreban je sistem koji je usmeren ka prilikama, a ne uništavanju“

- Ako vlast bez potrebe baci mladu osobu u dubok očaj, onda nešto nije u redu u sistemu. Ne može biti da su uzaludni svi predlozi za poboljšanje koje je dala Komisija za zaštitu dece na čelu sa Irmgard Gris", kritikuje SOS. Mitmensch portparol Pollak. On poziva vlasti na preispitivanje: „Pored nehumanosti protjerivanja i zabrane ponovnog ulaska, apsurdno je da se uspješni studenti protjeruju iz zemlje dok su u isto vrijeme prijeko potrebni dobro obrazovani radnici. širom zemlje. Potreban je sistem koji je usmeren ka mogućnostima, a ne ka uništenju! -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading