Borisa Džonsona napustio savetnik! Nisu jedan drugom oprostili "PARTIGEJT"!

Autor:

Svet

15.06.2022

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gajd, koji je bio zadužen da savetuje Džonsona o pitanjima koja se odnose na ministarski kodeks ponašanja, nije naveo razlog za svoju ostavku.

Borisa Džonsona napustio savetnik! Nisu jedan drugom oprostili "PARTIGEJT"!

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

Kristofer Gajd, savetnik britanskog premijera Borisa Džonsona, saopštio je danas da je podneo ostavku.

Prošlog meseca Gajd je izjavio da Džonson mora da objasni zašto tvrdi da nije kršio kodeks vlade nakon što je kažnjen zbog prisustvovanja zabavi u vreme trajanja kovid lokdauna, prenosi Rojters.

- Sa žaljenjem saopštavam da smatram da je ispravno da podnosim ostavku na funkciju savetnika premijera - poručio je Gajd čija izjava je objavljena na veb stranici britanske Vlade.

Gajd, koji je bio zadužen da savetuje premijera Džonsona o pitanjima koja se odnose na ministarski kodeks ponašanja, nije naveo razlog za svoju ostavku.

On je imenovan u aprilu 2021. godine, pet meseci nakon što je prethodni nosilac te funkcije podneo ostavku u znak protesta zbog Džonsonove podrške ministru za koga je utvrđeno da je kršio kodeks, dodaje Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

 

Podsećamo, Boris Džonson je kao premijer Velike Britanija organizovao zabave u Dauning stritu broj 10, rezidenciji britanskih premijera, u periodu kada su u celoj Britaniji bile na snazi oštre restrikcije i lokdaun zbog čega se našao na udari javnosti, a čak mu je zbog toga pretila i smena. Ta afera je poznata kao Partigejt.

On je i prvi britanski premijer koji je prekršio zakon za vreme mandata. Odgovarajući nedavno na izveštaj istrage o žurkama u službenim prostorijama tokom zabrane kretanja zbog korona virusa, na kojima je prisustvovao, on je prihvatio punu odgovornost za sve što se desilo, ali je nastavio da insistirao na tome da nije svesno prekšio nijedno pravilo i odbacio zahteve političkih protivnika da podnese ostavku.

Podsećamo, krajem maja je objavljen izveštaj istrage o žurkama Džonsona i njegovog osoblja tokom karantina. Viša državna službenica Su Grej je istažila 16 okupljanja na kojima su prisustvovali Džonson i njegovo osoblje tokom 2020. i 2021. godine, u vreme kada je ljudima u Velikoj Britaniji bilo zabranjeno kretanje zbog mera protiv korona virusa.

Nakon odvojene policijske istrage u vezi sa žurkama, kažnjene su 83 osobe, uključujući i Džonsona.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading