Da li je ovo zaista potrebno!? Ukrajina uništava 100 miliona knjiga jer su ih pisali Rusi! Preuzima "titulu" svetskog rekordera od Hrvata koji su "povukli" nekoliko miliona srpskih dela!

Autor:

Svet

12.06.2022

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinci rešili da unište 100 miliona knjiga jer su ruske.

Da li je ovo zaista potrebno!? Ukrajina uništava 100 miliona knjiga jer su ih pisali Rusi! Preuzima "titulu" svetskog rekordera od Hrvata koji su "povukli" nekoliko miliona srpskih dela!

Foto: Photo by Jess Bailey Designs from Pexels

Iz biblioteka u delu Ukrajine pod kontrolom ukrajinske vojske biće izbačeno i uništeno 100 miliona knjiga ili pola knjižnog fonda zemlje, jer su u pitanju dela ruskih pisaca.

Vest o najavljenom "Magnum knjigocidu" nije nova i došla je još 23. maja.

Knjige Dojstojevskog ili Puškina, Oleksandra Kovalova, direktorka Ukrajinskog instituta za knjigu, nazvala je "ideološki štetnom literaturom" i "propagandnim" knjigama.

- U prvoj fazi do kraja 2022. povući će se knjige objavljene u vreme kada je Ukrajina bila deo Sovjetskog Saveza, kao rusku književnost takozvanog antiukrajinskog sadržaja. Drugi krug povlačenja ima za cilj da obuhvati sve knjige objavljene u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza, i one će verovatno biti različitih žanrova, uključujući knjige za decu, ljubavne romane i detektivske priče - objasnila je Kovalova.

Posle odlaganja ove literature, ukrajinske javne i školske biblioteke ostaće sa oko 100 miliona knjiga, ili sa polovinom sadašnjeg fonda.

Kovalova, ipak, navodi da bi "neke knjige trebalo čuvati u univerzitetskim i naučnim bibliotekama" kao, na primer, dečje bajke i ljubavne romane iz sovjetskog doba, "kako bi stručnjaci proučavali korene zla i totalitarizma".

Bez bilo kakvih pretenzija da se mešamo u sukob dve države i da stajemo na bilo čiju stranu, trebalo bi naglasiti da ukoliko Ukrajinci do kraja sprovedu svoj naum, da će postati svetski rekorderi u domenu "etničkog kulturnog čišćenja" ikad izvedenog.

Prethodni rekord, pišu Novosti, drže Hrvati koji su od 1990. do 2010. godine, u državno organizovanom knjigocidu izbacili iz svojih fundusa oko 2,9 miliona naslova srpske literature.

Bonus video:

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading