UKRAJINU PODELITI KAO ŠVAJCARSKU: Čomski udario na ulogu SAD u ratu u Ukrajini, pa ponudio rešenje za kraj krvoprolića

Autor:

Svet

08.06.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni analitičar i filozof tvrdi da Amerika blokira diplomatsko rešenje sukoba, a da je jedan od načina postizanja mira da Donbas dobije status kakav imaju švajcarski kantoni.

UKRAJINU PODELITI KAO ŠVAJCARSKU: Čomski udario na ulogu SAD u ratu u Ukrajini, pa ponudio rešenje za kraj krvoprolića

Foto: YouTube/Printscreen

Rat u Ukrajini je groteskni eksperiment Sjedinjenih Američkih Država kojim ta zemlja pokušava da oslabi Rusku Federaciju, a što je njena zvanična agenda već godinama, istakao je čuveni američki filozof, lingvista, pisac i analitičar Noam Čomski (93), ponudivši zatim rešenje da stravično krovoproliće na tlu bivše republike SSSR može da bude ostvareno ukoliko ta zemlja bude podeljena kao Švajcarska.

Kao kritičar američke spoljne politike, poznati mislilac je u intervjuu koji je dao novinaru Vladu Jačtčenku upozorio da se čitavom svetu crno piše ukoliko se uskoro ne pronađe diplomatsko rešenje za konflikt koji je u svetu poslednjih meseci pokrenuo globalnu krizu kakva nije viđena još od Drugog svetskog rata, naglasivši da mirno rešenje sukoba očigledno blokiraju ni manje ni više nego SAD.

- Ruska armija je prilično stabilna, pa Amerika uporno blokira diplomatiju, produžava konflikt i tako pokušava da oslabi Moskvu, a za Ukrajince, koji pate, koga briga. Primenjuje se isti princip korišćen u Avganistanu. I Vijetnam je poražavajući primer takve politike. To je model koji se eksplicitno koristi i sada. Histerija je zavladala i u Americi i u Evropi, a potpomognuta je medijima. Ono što vidimo u ovoj velikoj igri jeste da je na udaru zapravo savez Rusije i Kine, koji podržavaju Indija i još neke azijske zemlje - započeo je analizu Čomski, pa istakao da posebno zabrinjava činjenica da su vojske više zemalja u pripravnosti i da svakog trenutka može da se kaže: "OK, hajde da krenemo u svetski rat."

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Ruska vojska (Foto: Arhiva)

- Ključno pitanje jeste kada i na koji način je moguće okončati ukrajinski konflikt budući da on zaista preti da preraste u nuklearni sukob. Postoje dva načina da se na sve stavi tačka - prvi je diplomatski put, a drugi, ukoliko se ne žele pregovori, jeste da se zaraćene strane puste da ratuju i da se vidi šta će se dogoditi. To je strašan eksperiment kojim se prati da li će Putin nekako odustati od svega ili pak upotrebiti oružje, koje očigledno ima, za potpuno uništenje Ukrajine. Samim tim, to potencijalno znači izazivanje rata širih razmera. Mislim da je taj eksperiment groteska i da treba hitno da menjamo način razmišljanja i vođenja politike i prestanemo da podrivamo mogućnost pronalaženja diplomatskog rešenja. Potrebno je istražiti mogućnosti za definisanje predloga koji će biti prihvatljivi za obe strane. Imali smo već iskustva s odbijanjem dogovora nakon pobede u Prvom svetskom ratu. Pobednici su rekli "ne" pregovorima i sada ne treba posebno da ističem šta se zatim dogodilo i kakve su posledice bile. Jedna od njih je i Hitler - izneo je Čomski poražavajući zaključak, a zatim naglasio i da su SAD godinama ignorisale ruske crvene linije, što je na kraju i dovelo do invazije na Ukrajinu.

- Okviri za uspostavljanje diplomatskog rešenja za spor Moskve i Kijeva su jasni već duže vreme i, verovatno, da su ranije prihvaćeni, ne bi došlo do invazije. Njegove osnovne konture su neutralnost Ukrajine, kao i odustajanje od članstva te zemlje u NATO. To su ruske crvene linije već 30 godina i najviše američke diplomate upozoravale su američku vladu da odbijanje da to uzmu za ozbiljno jeste izuzetno provokativno. Ipak, nastavljeno je da se insistira na priključenju Ukrajine NATO, što se dešava i danas, kada Stoltenberg, generalni sekretar Saveza, o tome priča s ponosom. To je sigurno jedan od faktora zbog čega je došlo do invazije - naveo je Čomski, pa obrazložio koje bi bilo najbolje rešenje za okončanje krvavog rata, a koje, smatra taj stručnjak, podrazumeva podelu ukrajinske teritorije.

- Potrebno je ispuniti tri zahteva Rusije - neutralni status Ukrajine, kakav, recimo, imaju Austrija ili Meksiko, odlaganje dalje diskusije o statusu Krima, kao i rešavanje pitanja Donbasa. Prema mom mišljenju, ta oblast bi trebalo da dobije status federalne jedinice. Nešto poput uređenja kakvo ima Švajcarska. To možda nije najoptimalnije rešenje, ali je bolje od sukoba. Plan za takvo okončanje sukoba je bio predložen Zelenskom, ali su ga stopirale Sjedinjene Države - uveren je Čomski.

 

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, smatra da u ovom trenutku sukobljene strane zauzimaju esktremne pozicije i da deluje da nema skorog kraja rata, ali da su bilo kakve inicijative za pronalaženje mirnog rešenja i te kako potrebne.

- Teško mi je da zamislim da bi Rusi pristali na bilo šta manje nego da LNR i DNR budu nezavisne republike. Svaka druga opcija ne deluje mi realno, barem u ovom trenutku. Ipak, takve mirovne inicijative su dobra stvar i treba da se čuju stavovi obe strane o takvim predlozima - istakao je naš stručnjak.

Slanje oružja Kijevu je pogubno, može biti gađana Rusija

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Noam Čomski je u zaključku intervjua komentarisao i činjenicu da mnoge zemlje sa SAD na čelu šalju enormne količine oružja Ukrajini, što on smatra ekstremno opasnim.

- Poenta je ne davati oružje koje dalje može samo da produbi krizu i dodatno zapreti zemlji koja je napadnuta. Niko valjda ne želi da šalje oružje koje potencijalno može da vodi u nuklearni rat i da se koristi za napad na Rusiju - istakao je on samo nekoliko dana nakon što je šef SAD Džo Bajden obelodanio detalje novog paketa pomoći Kijevu.

Ukrajinci hoće i "Gvozdenu kupolu"

Uprkos upozorenjima koja stižu sa svih strana da dodatno naoružanje Ukrajine samo produbljuje krizu, Kijev je pokazao inicijativu da kupi čuveni izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdenu kupolu". Osim toga, zatraženo je da Izrael odobri transfer svog protivtenkovskog vođenog raketnog sistema "Spajk SR" iz Nemačke u Ukrajinu. To je novinarima otkrio ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk, navodeći da su SAD dale zeleno svetlo za taj transfer, ali da Izraelci još nisu odobrili isporuke. Osim toga, juče je saopšteno da je Norveška poklonila Ukrajini 22 samohodne haubice, da je Svetska banka odobrila 1,49 milijardi dolara dodatnog finansiranja za tu zemlju, kao i da je Poljska s Kijevom sklopila najveći ugovor o isporuci oružja u poslednjih 30 godina.

Tražili od ambasadora da izda Putina

Republika

Foto: Tanjug/AP

Anatolij Antonov

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov otkrio je da je primio pismo u kom ga pozivaju da se izjasni protiv ruske vlade i tako izda predsednika svoje zemlje Vladimira Putina.

- Nedavno sam dobio pismo poštom s pozivom da se izjasnim protiv svoje domovine i osudim postupke ruskog predsednika. Preporučeno mi je da se raspitam u kancelariji zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman ako sam spreman da prihvatim predlog - istakao je Antonov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading