PREMINUO ČOVEK KOJI JE STVORIO PUTINA: Za ruskog predsednika je govorio da je PROSEČAN ŠPIJUN!

Autor:

Svet

28.04.2022

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šef u KGB sadašnjeg predsednika Rusije Vladimira Putina Nikolaj Leonov preminuo je u 94. godini.

PREMINUO ČOVEK KOJI JE STVORIO PUTINA: Za ruskog predsednika je govorio da je PROSEČAN ŠPIJUN!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Leonov je bio u KGB-u od 1956. do 1991. i bio je čovek broj dva u ovoj tajnoj službi kada je Putin služio u Drezdenu između 1985. i 1990. godine.

Ovaj general će ostati poznat po oceni da je Putin bio "osrednji" agent KGB-a u ovoj sovjetskoj špijunskoj agenciji i da je poslat na nevažno mesto u Istočnoj Nemačkoj nakon što je regrutovan kao špijun.

On je brazilskom listu Folha de S. Paulo 2017. godine rekao da, kada bi KGB imala kadeta koji je tečno govorio nemački, kao što je bio Putinov slučaj, ako je bio dobar dobio bi poziciju u Zapadnoj Nemačkoj ili Austriji.

- Ali on je otišao na istočnu stranu, koja je bila komunistička. Oficiri koji obećavaju bili bi poslati u Berlin da rade sa Štazijem - tajnom policijom istočnonemačkog režima - a ne u Drezden - podvukao je tad Leonov, inače bivši stručnjak za Latinsku Ameriku za sovjetsku Rusiju.

Foto: printscreen

Nikolaj Leonov, bivši šef KGB

Tom prilikom je ispričao i da je Putin često kasnio na sastanke - navika koja je bila "čudna i skandalozna" oficirima KGB-a.

Leonov je tada ocenio za novine da je pesimista po pitanju budućnosti Rusije pod Putinom i da misli da ruski moćnik nije tako siguran na vlasti kao što većina ljudi veruje jer njime dominiraju moćne oligarhije.

- Mi smo nasukan čamac i mnoge zemlje idu ispred nas, poput Brazila ili Meksika, a mi nemamo kartu izlaza. Gde ćemo biti za 5, 10 ili 15 godina? - upitao se Leonov tada.

General je inače služio kao prevodilac za Fidela Kastra tokom njegove čuvene posete Moskvi 1963. godine, godinu dana nakon Kubanske raketne krize.

Putin priznaje da je bio na "sporednoj poziciji" u KGB-u, ali ruski državni mediji često tvrde da je hrabro branio Sovjetski Savez, čak i preteći ljutitoj masi pištoljem prilkom pokušaja pretresa kancelarija KGB nakon raspada SSSR-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rastislav

29.04.2022 09:05

Nadamo se da ce ta Diktatorska Stalinistička Rusija sa Putinom da propadne kao i Milosevićev Šešeljizam! Norveška ulaže u kreativne ljude za bolje sutra a Rusija u oruzije! To je ta razlika, demokratije i Ruske diktature. Ali zato Rusija sa Putinom imaće teške sankcije barem 40-50 godina. Šta je to za nih? Uraaaaa!