PLATI, PA SE KLATI: Netflix upozorava da će početi globalno suzbijanje deljenja lozinki, dolazi KRAJ raširenoj praksi pozajmljivanja podataka za prijavu

Autor:

Svet

20.04.2022

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Netflix, najveća svetska kompanija za striming video zapisa, upozorila je da dolazi globalno suzbijanje deljenja lozinki. Ovog puta se čini kao ozbiljno upozorenje i moglo bi značiti kraj raširenoj praksi pozajmljivanja podataka za prijavu člana porodice ili prijatelja – ili labavog poznanika.

PLATI, PA SE KLATI: Netflix upozorava da će početi globalno suzbijanje deljenja lozinki, dolazi KRAJ raširenoj praksi pozajmljivanja podataka za prijavu

Foto: pixabay.com

Netflix je rekao da procjenjuje da više od 30 miliona američkih i kanadskih domaćinstava koristi zajedničku lozinku za pristup njegovom sadržaju. Kompanija je rekla da više od 100 miliona dodatnih domaćinstava verovatno koristi zajedničku lozinku širom sveta.

U svom tromesečnom pismu dioničara, Netflix je priznao da je namerno dozvolio velikodušno deljenje lozinki izvan kuće jer je pomoglo da se korisnici navuku na uslugu. Ali uz konkurenciju od Disney, Warner Bros. Discovery, Paramount Global, NBCUniversal, Apple TV + i drugih streamera koji se koriste u njegovom rastu, Netflix je rekao da želi da milioni domaćinstava koja dele lozinke počnu da plaćaju.

- Naša relativno visoka penetracija u domaćinstvima - kada se uključi veliki broj domaćinstava koja dele račune - u kombinaciji s konkurencijom, stvara prepreke za rast prihoda - navodi Netflix u svom pismu.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Crtani film

- Deljenje računa našeg plaćenog članstva nije se mnogo promenilo tokom godina, ali, zajedno s prvim faktorom, znači da je teže povećati članstvo na mnogim tržištima – naveo je Netflix problem koji je bio zamagljen rastom COVID-a.

Netflix je prijavio gubitak od 200,000 plaćenih pretplatnika prvog tromesečja završno sa 31. martom — prvi put u više od 10 godina Netflix je izgubio pretplatnike tokom jednog kvartala. Kompanija predviđa da će izgubiti još 2 miliona pretplatnika u drugom tromesečju.

Streaming platforma trenutno ima 222 miliona pretplatnika širom sveta. Uživao je u snažnom rastu tokom pandemije, ali taj porast kupaca je splasnuo – i sada je postao negativan – pošto su karantine Covid-19 uglavnom ukinute.

Planiranje obračuna

Netflix je živio sa deljenjem lozinki jer je kompanija, prema rečima suosnivača i izvršnog direktora Reed Hastings, radila dobro bez preduzimanja bilo kakvih oštrih radnji.

 - Što se tiče delenja lozinki, nema planova za bilo kakve promene - rekao je Hastings 2016.

- Deljenje lozinke je nešto s čime morate naučiti živeti, jer postoji toliko puno legitimnog deljenja lozinki, kao što delite sa svojim supružnikom, sa svojom decom…. tako da nema blistave linije, i dobro nam je - rekao je tada on.

Netflix je godinama izgradio brend prilagođen potrošačima, a omogućavanje deljenja lozinki pomoglo je u toj slici.

Republika

Foto: Ap photo

Netflix

- Deljenje je verovatno pomoglo našem rastu tako što je više ljudi koristilo i uživalo u Netflixu - navela je kompanija.

Ali vremena su se promenila. A kada rast prestane, stavovi imaju tendenciju da se menjaju.

Ranije ove godine, Netflix je započeo testiranje različitih načina za suzbijanje delenja lozinki u Čileu, Kostariki i Peruu. Ako Netflix sledi model koji je postavio u tim zemljama, Dodatno će naplaćivati ​​račune onima koji dele lozinke izvan kuće.

Netflix još nije izneo globalnu strategiju, ali je naveo da će globalne promene doći "u kratkom roku", prenosi CNBC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading