SPREMAJTE ZALIHE i ČISTITE SKLONIŠTA! Nije šala! Ozbiljno upozorenje VLADE građanima!

Autor:

Svet

31.03.2022

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najavio je da će civili dobiti 72 sata upozorenje unapred kako bi pripremili svoja skloništa.

SPREMAJTE ZALIHE i ČISTITE SKLONIŠTA! Nije šala! Ozbiljno upozorenje VLADE građanima!

Foto: RTS/printscreen

Norveška je poručila svojim građanima da "obrišu prašinu" i počiste svoja skloništa i spreme zalihe lekova u slučaju pojave radijacije iz ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju.

 

Ministar odbrane Norveške Od Roger Enoksen upozorio je stanovništvo kako bi, u slučaju nuklearne katastrofe u Ukrajini radioaktivne čestice mogle da stignu iznad Norveške u slučaju da vetar krene u njihovom smeru.   

 

Najavio je da će civili dobiti 72 sata upozorenje unapred kako bi pripremili svoja skloništa. On je preporučio da ukoliko sada bunkere koriste za skladištenje, da planiraju da ih očiste.

Pozvao je građane da pripreme zalihe lekova za radioaktivno zračenje za decu i predložio stanovništvu da naprave i trodnevnu zalihu joda. Norveški ministar je rekao da upozorenja nisu povezana sa strahom od nuklearnog rata, već se izdaju zbog opreza oko nuklearnih elektrana u Ukrajini i mogućim nesrećama, prenosi Tajms.

 - Ukrajina ima najveću proizvodnju nuklearne energije u Evropi i ako se dogodi havarija, kao što je bio slučaj s Černobiljom, svi ćemo u zapadnoj Evropi biti pogođeni time krene li vetar u našem pravcu - ponovio je on. 

Irina Verešuk, jedna od potpredsednica ukrajinske vlade, traži da se oko Černobilja postavi zona isključenja iz invazije. Ukrajinski mediji pišu kako se ruske trupe koje su se tokom invazije na Ukrajinu vozile nezaštićene kroz zonu Crvene šume, a neki i kopali rovove, sada nalaze na lečenju u bolnici Gomel u Belorusiji.

(Republika/Mondo)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading