MAJKOM SANKCIJA NA PUTINA: Zapad će Rusiji blokirati 700 milijardi dolara

Autor:

Svet

11.03.2022

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državne rezerve, kao i imovina državnih kompanija i tajkuna stavljeni pod ključ zbog agresije na Ukrajinu

MAJKOM SANKCIJA NA PUTINA: Zapad će Rusiji blokirati 700 milijardi dolara

Foto: www.profimedia.rs

Vladimir Putin

Rusija se suočava sa supersankcijama, takozvanom majkom sankcija: Zapad joj je zamrzao devizne rezerve, imovinu državnih kompanija i fizičkih lica, koja se procenjuje do 700 milijardi. Na sve to, deo zemalja Rusima koji su uspeli na vreme da izvuku svoj novac ne dozvoljava da na njihovoj teritoriji deponuju kapital. Izbačeni su iz svift mehanizma, što bi moglo da odloži prispeće isplata za izvoz nafte i gasa (kada je Iran 2012. isključen iz ovog mehanizma, ostao je bez skoro polovine prihoda od izvoza nafte).

ISPAŠTAĆE I EVROPA

Ekonomista Branko Milanović napisao je na Tviter nalogu da će imovina Rusije (javna i privatna), zamrznuta u inostranstvu, verovatno dostići 600-700 milijardi dolara, a možda i bilion.

- Može se pretpostaviti da Rusija nikad više neće videti ovaj novac, kao što Iran nikad više nije video svoj novac. Ova operacija je prisilni transfer bogatstva u neviđenim razmerama. Kasnije se može ispostaviti da zamrznuta imovina dostiže i bilion dolara. To je bio rezultat amaterizma Rusije jer su mesecima upozoravani da dolaze "supersankcije", ali ništa nisu uradili da sačuvaju imovinu - napisao je Milanović.

I ekonomista Branko Dragaš procenjuje da su Rusi - što država, što njihove kompanije i bogataši, ostali bez imovine, koja se meri čak u bilionima.

- Devizne rezerve Rusije iznose oko 630 milijardi dolara, od toga je 56 odsto blokirano. Tu je i još oko 600 milijardi u vlasništvu kompanija, imovina... to je cifra od 1,2 biliona dolara. Sankcije koje se uvode odraziće se na celu Evropu - nestašica i cene energenata, ubrzaće se kolaps već bankrotirane EU. Ruske zlatne rezerve su 2.299 tona, to stoji na sajtu centralne banke, ali nije tačno. Rezerve zlata su im više od 12.000 tona, veće ima samo Kina - kaže Dragaš.

NEMOGUĆ POTPUNI PREKID

Prema rečima Aleksandra Stevanovića, ekonomiste, teško je reći u kom će se pravcu kretati dalje sankcije prema Rusiji, ali i prema njegovoj proceni moguće je da je ukupna zamrznuta imovina Rusa - javna i imovina privatnih lica, oko bilion dolara.

- Devizne rezerve su oko 600 milijardi dolara, možda malo manje od te sume, plus njihove kompanije, onda imovina privatnih lica... - kaže Stevanović i dodaje da Rusija svoje rezerve drži u provoklasnim zapadnim institucijama.

On još dodaje da bi super sankcije, u stvari, bile da se prekinu svi odnosi s Rusijom u energetskom sektoru, ali da je to, iz ugla EU, nemoguće.

Sledi odmazda

Ekonomista Ljubodrag Savić podseća da je i Rusija najavila da će konfiskovati imovinu zapadnih zemalja na svojoj teritoriji, kao što je uradio i Zapad, pa je sad pitanje ko gde ima više. Postoji, dodaje, mogućnost da se ta konfiskovana imovina da drugim licima na upravljanje, a da je najgori scenario da se zamrzne, pa da je ne vodi niko.

- Rusija je rekla šta misli sa zapadnom imovinu, da će ponuditi njihovim ljudima da je otkupe i kontrolišu. Treba očekivati da će po istom principu i Zapad doći do imovine. Cilj je dvostruki - da dođu do imovine i oštete Rusiju, kao i da izazovu nezadovoljstvo bogatih Rusa da bi okrenuli leđa Putinu - ističe Savić.

 

Šta podrazumeva majka sankcija

- zamrzavanje deviznih rezervi Rusije

- zamrzavanje kompanija u državnom vlasništvu

- zamrzavanje imovine privatnih lica - vile, kuće, brodovi, jahte, avioni

 

Kako je dosad Rusija kažnjena

- SAD, EU i Velika Britanija saglasile su se da se isključi jedan broj ruskih banaka iz SWIFT mehanizma (međunarodnog platnog sistema koji koristi 11.000 finansijskih institucija i banaka u 200 zemalja)

- isključivanje ruske centralne banke iz međunarodnih operacija

- zamrzavanje ruske imovine

- EU i Velika Britanija zabranile ulazak u vazdušni prostor letelicama u ruskom vlasništvu, registrovanim u Rusiji ili pod ruskom kontrolom

- Velika Britanija je suspendovala izvozne dozvole za robu dvostruke namene, koja se može koristiti u vojne svrhe

- zaustavljanje izvoza visokotenholoških proizvoda i opreme za preradu nafte

Bogati Rusi sele milijarde u Emirate

Imućni Rusi prebacuju svoju imovinu iz Evrope u Dubai da bi se zaštitili od sve strožih sankcija, piše Jutarnji list. Dubai je poznato odredište, koje nema stroge regulative, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzmu stranu između Zapada i Moskve signal je ruskim tajkunima da će njihov novac tamo biti siguran.

Emirati, koji su godinama produbljivali odnose s Rusijom, nisu im uveli sankcije, kao Zapad. Jutarnji dalje piše da imućni Rusi, koji su trenutno u Londonu i Švajcarskoj, pokušavaju da prebace bogatstvo na sigurno, kao i da je jedan advokat u Dubaiju potvrdio da je njegova kancelarija primila upite ruskih pojedinaca i firmi da brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vredna više stotina miliona dolara u tu zemlju.

Prema rečima jednog bankara, ruski klijenti s računima u privatnim bankama otvaraju račune u filijali iste banke u UAE, dok neki drugi otvaraju račune u lokalnim bankama. Novac, takođe, navode, ulažu u nekretnine i fondove koji ne otkrivaju informacije o vlasništvu. Inače, UAE je 2018. uveo program "zlatnih viza", koji investitorima i ostalim profesionalcima nudi 10-godišnju dozvolu boravka. U ovom trenutku nema naznaka da bi se rusko bogatstvo koje se sliva u Dubai moglo naći na udaru sankcija Zapada, ali postoji rizik da se institucijama koje primaju ruski novac sroza ugled.

SAD ukinule trgovinske povlastice

SAD ukidaju trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, rekao je juče američki predsednik Džozef Bajden.

On je u obraćanju Beloj kući precizirao da se radi o trgovinskim povlasticama koje je imala Rusija. U okviru tih mera SAD će zabraniti uvoz dijamanata, morskih plodova i votke iz Rusije. Iz Bele kuće je saopšteno da se uvode sankcije protiv još jednog broja ruskih državljana, uključujući i direktore banaka koji su već sankcionisani, kao i poslanike ruske Dume.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Nindja

11.03.2022 21:49

Vratiće oni to Rusiji sa kamatom ne može se tek tako oduze ta imovina sem u ratu i kapitulaciji.

Odgovori 12 3
Peca

12.03.2022 14:51

Rusija samo da uperi nuklearno oružje na zapad i da im rok od 24 sata da vrate sav novac, a ako to ne učine da udari po njima.

јзт

12.03.2022 20:27

Нема везе , сада ће морати Руси да дођу по њих !!!

Boro

12.03.2022 20:43

Nadajmo se da će te pare biti dovoljne da se ukraina izgradi. Nažalost izgubljene živote niko nemože platiti i to ne samo živote Ukrajinaca.