OGLASILA SE SUPRUGA VOLODIMIRA ZELENSKOG: Rat nije negde tamo, ovo je rat u Evropi - svakodnevno ginu deca!

Autor:

Svet

09.03.2022

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenska je zahvalila na podršci međunarodne zajednice i susednih naroda koji su primili izbeglice

OGLASILA SE SUPRUGA VOLODIMIRA ZELENSKOG: Rat nije negde tamo, ovo je rat u Evropi - svakodnevno ginu deca!

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Olena Zelenska

Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, u prvoj javnoj izjavi upućenoj globalnoj zajednici, govorila je o užasima rata, zahvalivši istovremeno na podršci međunarodne zajednice, ali i pozivajući zapadne zemlje da proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

U pismu objavljenom na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika, Zelenska je navela imena pojedine dece koja su bila žrtve rata, prenosi BBC.

– Osmogodišnja Alisa koja je umrla na ulicama Ohtirka dok je njen deda pokušavao da je zaštiti. Polina iz Kijeva je poginula u granatiranju sa roditeljima. Geleri su pogodili 14-godišnjeg Arsenija u glavu i nije mu bilo spasa jer hitna pomoć nije stigla na vreme zbog jakih požara – navodi prva dama Ukrajine u tom pismu.

– Kada Rusija kaže da ”ne vodi rat protiv civila”, prvo navodim imena ove ubijene dece – napisala je ona.

Zelenska je zahvalila na podršci međunarodne zajednice i susednih naroda koji su primili izbeglice, ali je i ponovila pozive svog supruga, predsednika Zelenskog, da zapadne zemlje proglase zonu zabrane letova nad Ukrajinom.

NATO se, međutim, odupreo ovoj akciji jer bi to podrazumevalo vojno angažovanje zapadnih snaga u sukobu sa ruskim avionima.

– Ovim pismom svedočim i govorim svetu: rat u Ukrajini nije rat ”negde tamo”. Ovo je rat u Evropi, blizu granica EU –  poručila je ona.

– Ako ne zaustavimo Putina, koji preti da započne nuklearni rat, neće biti bezbednog mesta na svetu ni za koga od nas –  zaključuje ona u pismu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading