PUTIN NAPADA MOLDAVIJU: Hoće da uđe u rat sa NATO!

Autor:

Svet

01.03.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski avioni uočeni iznad Pridnjestrovlja, međunarodno nepriznate samoproglašene republike naseljene Rusima na levoj obali Dnjestra, Alijansa upozorava na potencijalno žarište.

PUTIN NAPADA MOLDAVIJU: Hoće da uđe u rat sa NATO!

Foto: Tanjug/AP

Putin poslao nikad jasniju poruku neprijatelju

Ruska vojska uskoro bi mogla da se aktivira i na prostoru Pridnjestrovlja, samoproglašenoj republici naseljenoj Rusima u Moldaviji, još jednoj ruskoj interesnoj sferi poput Donjecka i Luganska u Ukrajini koju ne priznaje međunarodna zajednica.

Strani mediji preneli su da su uočeni ruski avioni iznad ove oblasti, gde sve više pristižu ukrajinske izbeglice, pa postoje strahovanja da bi invazija na Ukrajinu koju je naredio ruski predsednik Vladimir Putin, kao epilog, mogla da ima i pripajanje ovog moldavskog regiona Rusiji. Najpoznatija po fudbalskom klubu Šerif iz Tiraspolja, mala oblast koja se zvanično nalazi na levoj obali Dnjestra na teritoriji Moldavije, neposredno pre raspada SSSR proglasila je nezavisnost i nazvala se Pridnjestrovskom moldavskom republikom. Tu nezavisnost niko nije zvanično priznao, pa ni sama Moskva, ali analitičari ocenjuju da je njen položaj atraktivan za Moskvu ukoliko agresija na Ukrajinu bude imala dobar ishod po Putina.

PROŠIRENJE IMPERIJE

Politička aktivistkinja i novinarka Katarina Ribarčik u autorskom tekstu za Nju istern Jurop smatra da bi okupirana Ukrajina mogla da posluži kao kopneni most do Pridnjestrovlja.

- Sada postoji takav rizik da, ukoliko Putin uspešno okonča invaziju na Ukrajinu, mogao bi da dođe u iskušenje i posegne za Pridnjestrovljem u cilju proširenja svoje imperije - navela je Ribarčikova.

U prilog toj tezi ide i činjenica da zvanične moldavske vlasti u Kišinjevu pomažu ukrajinskim izbeglicama, na šta upozorava i politički ekspert Mihaj Isak.

- Kišinjevu će biti potrebna pomoć međunarodne zajednice u vezi s ukrajinskim izbeglicama. Postojanje Pridnjestrovlja je ključni faktor. Ruska armija mogla bi da bude aktivirana na ovoj teritoriji u kratkom vremenskom roku, a Kišinjev je trenutno u najgoroj situaciji u odnosu na decenije unazad - naveo je moldavski analitičar.

ZABRINUT I NATO

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Da se i Zapad plaši scenarija u kojem bi Putin krenuo na Moldaviju, možda najbolje pokazuje upozorenje Jensa Stoltenberg, generalnog sekretara NATO, koji je na samitu Alijanse poručio da treba pružiti podršku Moldaviji, budući da Rusija ozbiljno ugrožava mir u Evropi. Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, za Srpski telegraf ocenjuje da se trenutno sva žarišta u Evropi aktiviraju, a ova oblast u Moldaviji jedna je od njih.

- To što je Moldavija podigla borbenu gotovost, pokazuje da je osetila konflikt. Otvorena je situacija oko ove oblasti u Moldaviji, na neki način, a budući da nije široko priznata, to je samo po sebi dodatan izazov i pokušaj da se reši pitanje ove teritorije može se vratiti u fokus i to ne samo što se tiče Rusije, već Moldavija može da oseti pritisak i sa zapada. Jedna dodatna situacija u ovom konfliktu u Ukrajini može da bude kap koja će preliti čašu i čitav svet uvući u sukob. Da li će krenuti Rusija na Moldaviju ili anektirati Pridnjestrovlje, to je nešto što ne možemo da znamo za sada, ali je činjenica da je Moldavija u pripravnosti - objašnjava Miletić.

Republika

Foto: Tanjug

Srđan Perišić

Srđan Perišić, profesor geopolitike, smatra da je jedan od ciljeva Moskve da se Moldavija orijentiše ka njoj.

- Ukrajina će verovatno biti federalizovana, s jednim pojasom Novorusije, koji će obuhvatati istok, jug i jugozapad Ukrajine i koji će se graničiti sa Pridnjestrovljem i Moldavijom. Tako da, ako do toga dođe, a verovatno hoće, u narednoj fazi jasno je da će Pridnjestrovlje imati još jači izraz svoje nezavisnosti u odnosu na Moldaviju, ali će to biti i još jači pritisak da se Moldavija orijentiše ka Moskvi - navodi Perišić za Srpski telegraf.

Činjenice o Pridnjestrovlju

- UN ga priznaju kao deo Moldavije, a zvaničan naziv mu je Administrativno-teritorijalna jedinica na levoj obali Dnjestra

- multietnička i multijezička oblast čiji je zajednički identitet nastajao u granicama koje je iscrtao Staljin dvadesetih godina

- naseljavaju ga Moldavci, Rusi i Ukrajinci

- ima 4.163 kvadratna kilometra

- 2. septembra 1990. lokalne vlasti proglasile su se nezavisnim od Kišinjeva

Borelj stiže u Kišinjev

Republika

Foto: Tanug/AP

Đuzep Borelj

Đuzep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, ne isključuje mogućnost da se Moldavija nađe u sferi vojnih akcija Rusije i planira da poseti moldavsku prestonicu Kipinjev. Ruski stručnjaci smatraju da bi avioni te zemlje mogli da slete na vojni aerodrom u Tiraspolju, glavnom gradu Pridnjestrovlja, i pridruže se tamo već prisutnoj operativnoj grupi ruskih snaga.

Rusi očekivali pobedu nad Ukrajinom za dva dana

Italijanski list Korijere dela sera navodi da je ruska novinska agencija RIA novosti 26. februara, drugog dana agresije Rusije na Ukrajinu, greškom objavila tekst u kojem se navodi da se "Ukrajina vratila Rusiji", što ukazuje da je Putin očekivao da u roku od 48 sati preuzme kontrolu nad susednom zemljom. Navodi se da autor teksta nije potpisan, ali da se članak sveo na sumiranje ličnih tumačenja istorije koje je ruski predsednik iznosio prethodnih nedelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Sergej

01.03.2022 22:02

Hahahahah. Videh malo pre jednu grupu rusa u Skadarliji. Sad sam se uplašio da će možda Putin i Skadarliju da aneksira. Stvarno ko piše ove gluposti. Stvarno mislite da se ljudi pale na ove vaše splačine od vesti. Budite malo, malo ozbiljniji.

Odgovori 31 3
Osvajac

01.03.2022 22:34

E BAS TO DA VIDIMO !

Миро

02.03.2022 16:44

Одузимање КиМ од Србије после 78 дана бомбардовања избија Западу аргументе за позивање на међународно право и промовише право јачег а Русија сматра да то сада може.